Biobest uit Westerlo heeft op de Sival-expo in Frankrijk de gouden medaille gewonnen met een nieuw product, de schimmelbestrijder Prestop 4B (for bee). Het middel bestrijdt Botrytis (grauwe schimmel) in zacht fruit, zoals aardbeien en frambozen. De Biobest-hommels nemen het middel mee naar de bloemen van de plant nadat ze bij het verlaten van het nest door een bakje met het poeder hebben gelopen.

Sival is een jaarlijkse vakbeurs voor de land- en tuinbouw in het Franse Angers. Dit jaar waren er 600 standhouders en 22.000 professionele bezoekers uit de tuinbouwsector. Jaarlijks worden er de Sival-innovatieprijzen uitgereikt. Yann Jacques van Biobest was zeer vereerd dat hij tijdens de prijsuitreiking de hoofdprijs, de Sival d’Or, in ontvangst mocht nemen.

Arbeidsbesparend
“We hebben Prestop 4B hier op Sival officieel gelanceerd”, zegt Yann Jacques. “Botrytis is een ware uitdaging geworden voor Franse telers van zacht fruit die het gebruik van chemicaliën willen verminderen. Het Prestop 4B-systeem is in nauwe samenwerking met Lallemand Plant Care ontwikkeld. Het product wordt rechtstreeks naar de bloem gebracht, de eerste plaats waar Botrytis de planten aantast. Tijdens de bloei wordt zo een optimale verspreiding en werking gegarandeerd, terwijl de toepassing tegelijk eenvoudig en arbeidsbesparend is.”

De stand van Biobest op Sival, zo ook de hommelnesten, konden op veel aandacht rekenen. “De consument eist zacht fruit met minder chemische residuen. Met deze technologie bieden we telers een geschikte oplossing om dit waar te maken. We verwachten dat er in de toekomst nog meer toepassingen zullen worden geregistreerd”, aldus nog Yann Jacques.