4 ondernemingen hebben op Kamp C in Westerlo elk een cheque van 20.000 euro ontvangen. Met het geld kunnen ze zich laten bijstaan in de realisatie van een innovatieve techniek of product in de bouw. De laureaten zijn BelgoSino (Mol), Etib (Olen), Muurtuin (Antwerpen) en Hemp in a Box (Herszele).

Initiatiefnemers Kamp C, Provincie Antwerpen en onderzoeksinstelling VITO organiseerden een aantal ‘cleantechcafés’ om innovatie in de bouw te stimuleren. Daaraan was ook een wedstrijd verbonden en die kreeg nu zijn beslag.

Vernieuwend product
Peter Bellens, voorzitter van Kamp C, verduidelijkt: “Bedrijven en KMO’s konden tijdens die cleantechcafés hun ideeën en projecten pitchen voor een professionele jury. Die selecteerde uiteindelijk 4 laureaten die elk een voucher ter waarde van € 20.000 wonnen waarmee ze hun project kunnen verwezenlijken. Vandaag kunnen ze daarvan trots de resultaten tonen. Elk daarvan staat garant voor een vernieuwend product, dat een duidelijke meerwaarde biedt aan de verduurzaming van de bouwsector.”

BelgoSino ontwikkelde een verticaal captatienet voor zandgrond zonder diepteboring waardoor je in combinatie met een warmtepomp aan een veel lagere prijs een warmtepompinstallatie kunt plaatsen. Etib voerde prestatiemetingen uit in BEN-woningen in geprefabriceerd glad beton. Hemp in a Box ontwikkelde op basis van kalkhennep prefab-buitenwanden die het klimaat regelen. Muurtuin ten slotte focuste zich op nieuwe technieken voor waterzuivering via gevelgroen aan gebouwen.