Indrukwekkende bakbeesten voor Irak uit Arendonk

gasZe verscheepten onlangs een gasdrukregeleaar voor Irak. Een opdracht van pakweg 250.000 euro. Hans De Groof en zijn twee eerste werknemers hebben nauwelijks zes maanden na hun opstart de handen vol. “Nooit gedacht dat het zo snel zou gaan”, zegt Hans De Groof.

Ingenieur De Groof werkte enkele jaren in de gasindustrie. Hij gaf er zijn ogen goed de kost en kwam tot de conclusie dat hij een en ander ook wel zelf kon doen. Met Gas Flow Solutions ging hij daarom zelf gasdrukregelaars, afslagveiligheden en regelkleppen ontwerpen en in elkaar steken. Het bedrijfje uit Arendonk doet het uitstekend. Ondertussen wil Hans De Groof al dringend een derde werknemer aanwerven. “Wij zijn dringend op zoek naar een polyvalente arbeider voor onze werkplaats”, zegt hij.

De grote opdrachten voor bedrijven als Gas Flow Solutions zitten kennelijk vooral in het Midden-Oosten. Het gaat dan niet enkel om Irak. Ook Qatar, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten schrijven heel veel bestellingen uit. Die komen via Amerikaanse of Europese bedrijven dan in onderaanneming in Arendonk terecht. “Kijk eens, de gaswereld is uiterlijk een heel kleine wereld. Iedereen kent daar in feite wel iedereen. Ik heb ook nog goede lijnen uitstaan naar mijn vorige werkgever.”

Gas Flow Solutions tekent in eerste instantie ontwerpen uit, zorgt voor de certificering en de tests en assembleert de stukken. “Wij kunnen in Polen en Tsjechië een beroep doen op bedrijven om te draaien, te frezen en te gieten. De stukken komen finaal naar Arendonk waar wij alles ineen steken.”

Wanneer alles geassembleerd is krijg je indrukwekkende bakbeesten van toch wel 1,5 ton bijeen. Die gaan dan in het geval van Irak met het schip naar Basra of gewoon met de truck via Turkije naar de gasvelden van Kirkoek.

Hans De Groof is er amper 27. Gas Flow Solutions staat dus nog maar aan het begin.