Indiërs schuiven AgriChem verder door

Het Nederlands-Belgische chemiebedrijf AgriChem uit Meerle/Oosterhout is door het Indiase Punjab Chemical verkocht aan het Indiase UP Ltd. “Waarmee duidelijk wordt hoe grote groepen uit het Verre Oosten stilaan de Europese markten beginnen te bezetten”, zegt Jeroen Voorbraak.

Grootvader Voorbraak zette AgriChem zo’n 40 jaar geleden op in het Nederlandse Oosterhout. Agricultural Chemicals werd uitgebouwd tot een leverancier van landbouwchemicaliën. Om de doorbraak op de Belgische markt mogelijk te maken werd een eigen vestiging geopend in Meerle, net over de grens.

AgriChem kocht geregeld grondstoffen voor zijn chemicaliën op de Indiase markt. “Op die manier zijn we ook in contact gekomen met de Indiase producenten. Ruggewaartse integratie houdt dan in dat wij belangstelling hebben voor hun grondstoffen en zij dan weer interesse betonen voor onze markten. Punjab Chemical heeft Agrichem dan ook vijf jaar geleden voor 100% overgenomen.”

Merkwaardig: Punjab Chemical schuift AgriChem nu verder door naar UP Ltd. (United Phosphor). De nieuwe eigenaars willen hun nieuw verworven activa ondertussen verder rentabiliseren. Een en ander betekent ook de sluiting van de vestiging in Meerle. “Dat was ondertussen niets meer dan een postbus geworden”, zegt Jeroen Voorbraak. “Onze Belgische klanten bestelden nu eenmaal liever bij een Belgisch bedrijf dan bij een Nederlands. Vandaag is dit niet langer meer het geval. Meerle gaat dus dicht.”