Ook India valt voor geluidstechnologie uit Mol

wilfried van baelenVooral wanneer de jets over het scherm razen besef je pas goed wat Auro-3D betekent. De Indiase filmmaker Kamal Haasan heeft zijn nieuwe film Vishwaroopam uitgerust met de spectaculair nieuwe geluidstechnologie van Auro Technologies uit Mol.  De Indische filmliefhebbers lopen er storm voor. En dan gaat het niet om duizenden maar wel om miljoenen kijkers.

Traditionele geluidsformaten klinken vandaag nog altijd onnatuurlijk. Er wordt immers enkel geluid geproduceerd in een horizontale zone rond de luisteraar. Het nieuwe formaat Auro-3D van Auro Technologies voegt daar de ruimte-dimensie aan toe: de hoogte. Op die manier worden er twee bijkomende lagen gevormd. Het geheel geeft een reëel natuurlijke geluidsbeleving, een levensechte geluidservaring ook.

Auro-3D is het werk van Wilfried en Guy Van Baelen en hun partner Alfred Schefenacker. Die hebben samen met hun ingenieurs de technologie ontwikkeld en verder op punt gesteld. In die mate dat geluid in film vandaag pas echt een menselijke kleur krijgt. De drie investeerders hebben de Auro-3D knowhow bijeengebracht in hun firma Auro Technologies, een spin-off van de bekende Galaxy Studios in Mol. De Galaxy Studios mixen immers niet enkel muziek maar ook muziek van films en televisieseries. Zo zal Dreamworks bv. (The Croods) 15 films mixen met Auro-3D. Ook van de Disney-film The Great and Powerful zal een film in Auro-3D verschijnen.

Auro Technologies wordt ondertussen internationaal geëxporteerd. De technologie is reeds geïnstalleerd in enkele Europese cinemazalen. Zo oa. ook bij Kinepolis in Antwerpen. Het gaat hem ondertussen echter vooral om de doorbraak van Auro-3D in het Verre Oosten, met name in China, Korea en Japan. Nu dus ook in India waar de bekende lokale filmvedette Kamal Haasan meteen onder de indruk was van Auro-3D.

Film is in India ontzettend populair. Bollywood is er een van de belangrijkste economische motoren van de Indiase expansie. Kamal Haasan heeft zich geëngageerd om Auro-3D te lanceren in het land. Hij heeft de technologie alvast al gemixt in zijn nieuwste succesfilm, Vishwasroopam. Miljoenen kijkers waren onder de indruk van de levensechte geluidsopnames. Zoals met de jets die op een bepaald moment over het scherm razen.

“Dit is effectief een heel belangrijke doorbraak voor ons”, zegt Wilfried Van Baelen. “Met Kamal Haasan hebben wij een heel belangrijke markt aangeboord. Wij kunnen hopen op nog meer.”

De Auro-3D technologie is in India geïnstalleerd in samenwerking met Barco.

Auro Technologies staat volgens Wilfried Van Baelen ondertussen nog maar in zijn kinderschoenen. “Cijfers hebben daarom nog geen belang. Wij willen ons kind eerst groter zien worden.”