Tweedehands boekenzaak In ‘t Profijtelijk Boeksken uit Westerlo heeft een lange verhuisperiode achter de rug maar heeft nu opnieuw 150.000 titels in zijn winkel, goed voor 1 kilometer boeken. Na de verkoop van het pand aan de Zandberg moesten ze dringend verhuizen naar hun magazijn en een boekenwinkel verplaatsen doe je niet zomaar.

“We hadden onze winkel te koop staan en was vrijwel meteen verkocht aan een kledingzaak”, doet zaakvoerder Jan Herbots het verhaal. “Die wilde bovendien snel verhuizen zodat we in allerijl onze boeken verhuisden naar ons achterliggende magazijn, waar de stock zit voor de internetverkoop. Ze hebben ons maanden aan het lijntje gehouden en uiteindelijk ging de verkoop toch niet door.” Intussen is de site recent verkocht aan bouwbedrijf Meha.

Extra verdieping
En daar zaten dan tienduizenden titels in dozen die opnieuw moesten worden uitgepakt en gerangschikt. In het magazijn aan de Ambachtenstraat 15 werd een extra verdieping gecreëerd om boven de boeken voor de online verkoop te stallen en op het gelijkvloers ruimte te creëren voor de winkel.

“Op 1 gang na is alles opnieuw uitgestald en dat betekent zo’n 150.000 titels, met ook een deel oude tijdschriften, wat we op onze vroegere locatie niet hadden”, aldus nog Jan Herbots. “We zijn nooit gesloten geweest voor onze particuliere klanten maar die hadden tot voor kort een beperkte keuze. Nu dus niet meer.”

In ’t Profijtelijk Boeksken biedt enerzijds een collectie tweedehands boeken, zowel Nederlands- als anderstalig, maar ook een aanbod antiquarische boeken uit onder meer de 16de en 17de eeuw. “Daar zijn wel eens museumstukken bij”, verduidelijkt Jan Herbots. Het aanbod voor internetverkoop beslaat nog eens zo’n 60.000 titels voor kopers over de hele wereld.