In Morkhoven groeit Belgische saffraan

Belgische SaffraanDe saffraankrokus, het plantje dat die kostbare saffraandraden produceert die aan rijstepap en paella die mooie gele kleur en typische smaak geven, doet het goed op onze Kempense zandgrond. Marc en Linda Leloup-Van den Bulck van Saffraanboerderij Belgische Saffraan uit Morkhoven oogsten de voorbije weken hun eerste saffraanoogst.

Marc en Linda kochten de boerderij met anderhalve hectare grond in Morkhoven in 2010 en richtten er een bed en breakfast in op. Er waren heel wat ideeën voor de bestemming van de tuin, maar uiteindelijk inspireerde een artikel in een plaatselijke krant op reis hen om een saffraanboerderij te beginnen.

„De saffraankrokus wordt in juli geplant en bloeit in oktober-november, zo’n vier tot zes weken. Vanaf het moment dat de temperatuur daalt, beginnen de bollen te schieten en komen de bloemen tevoorschijn. Op 28 oktober hadden we onze eerste bloem”.

Saffraan telen is een erg arbeidsintensief proces, en dat verklaart de dure prijs. Een kilo saffraan kost bij ons tussen de 30 en 40.000 euro, of zo’n 30 à 40 euro per gram kwaliteitssaffraan.

In België zijn er vijf saffraantelers: naast Belgische Saffraan in Morkhoven zijn er nog drie telers in Wallonië en één in de buurt van Gent. Iran is de grootste exporteur, maar ook Spanje en Marokko zijn belangrijke producenten.

Belgische Saffraan plantte 12.500 bollen en er ligt nog grond ter beschikking om uit te breiden. Marc en Linda verkopen hun saffraan via de B&B en via hun website naar particulieren, restaurants en winkels. Ze zijn nog op zoek naar mensen om mee samen te werken en nieuwe mogelijkheden te ontdekken voor hun saffraan.