Nooit in de voorbije 15 jaar kregen de VDAB en de interimkantoren zoveel vacatures binnen dan de voorbije 12 maanden. “Wat de Kempen betreft, ging het om 34.700 vacatures”, zegt Nina Van den Driessche van de VDAB. Volgen Voka Mechelen-Kempen krijgen veel bedrijven de vacatures niet ingevuld. “Dit zet een rem op de groei”, aldus de organisatie.

Voka Mechelen-Kempen legde de arbeidsmartkgegevens van de VDAB van augustus 2017 tot en met eind juli 2018 naast mekaar en komt tot de vaststelling dat de cijfers alle records breken. “In 15 jaar is het aantal ingediende vacatures bij de VDAB nog nooit zo hoog geweest. Het aantal ligt dubbel zo hoog als in dezelfde periode 15 jaar geleden. We doen daarmee beter dan voor de financiële crisis in 2018.”

Van Roey ICT-Group
Bij ICT-specialist Van Roey ICT-Group bijvoorbeeld staan op dit moment 43 vacatures open. “We zoeken mensen die gemotiveerd zijn en een gezonde interesse hebben in de job van ict’er. De tijd dat we enkel naar witte merels zochten, is voorbij. We zorgen voor de invulling van vacatures door mensen op te leiden en door mensen binnen de organisatie sneller te laten doorgroeien”, zegt general manager Pat Van Roey. “We voelen al 2 jaar dat die openstaande vacatures een rem kunnen zijn op onze verdere groei. Daarom moet je als werkgever creatief zijn in het aanwerven van nieuwe mensen.”

Voka ging van start met het Welt-project waarbij werkgevers kennismaken met werkervarings- en leertrajecten. “Werkgevers zoeken niet via de traditionele kanalen naar personeel”, zeggen coördinatoren Els Van Zeir en Vicky Van Wesemael. “We stimuleren werkgevers om hun werkvloer om te zetten naar een echte leeromgeving via onder andere een lerend netwerk. Ze nemen mensen aan met goesting en de juiste attitude, leiden ze zelf op en creëren zo een leer- en feedbackcultuur op hun werkvloer.”

Tijdens de Talentenmarkten in Geel (14 september) en Turnhout (26 oktober) maken werkzoekende kennis met de huidige Welt-bedrijven.