Het Sint-Dimpna Ziekenhuis van Geel is gestart met het digitaal platform BePATIENT. Het laat het ziekenhuis toe om voor of na een vermageringsoperatie de patiënt digitaal op te volgen. Sinds vorige maand neemt een 50-tal mensen deel aan het programma, dat pretendeert een betere kwaliteit van zorg te leveren en kostenbesparend te zijn.

Via het platform vult de patiënt op voorhand een vragenlijst in over beweging, werk, jeugd, eetgewoonten enz. Die krijgt voor de operatie ook richtlijnen voor voeding en medicatie. “Een gesprek om de operatie te bespreken, gebeurt zo efficiënter en gerichter”, zegt dokter Thierry Lafullarde. “De website geeft aan de patiënt met mondjesmaat de specifieke informatie die nodig is voor dat stadium van behandeling waarin de patiënt zich bevindt. Hoe beter de patiënt is geïnformeerd, hoe beter hij met de ingreep kan omgaan en hoe beter de resultaten.”

Weegschaal
Doordat de patiënt ook een speciale weegschaal meekrijgt naar huis, kan die ook na de operatie voornamelijk van thuis uit worden opgevolgd. Via een app op de smartphone wordt de evolutie van het gewicht rechtstreeks in het platform ingegeven waardoor de dokter dit onmiddellijk ziet. Als het gewicht niet of net te snel zakt, kan dan tijdig worden ingegrepen. Als de patiënt ook medicatie neemt om de bloeddruk te verlagen, wordt die dagelijks op dezelfde manier doorgegeven aan het ziekenhuis.

Het platform is speciaal voor het ziekenhuis ontworpen en het neemt de kost volledig voor zich. Met deze investering wil het Sint-Dimpna Ziekenhuis niet alleen de resultaten op korte en lange termijn verbeteren, maar ook de hospitalisatieduur  verkorten en mogelijke problemen sneller ontdekken en aanpakken.