In de kijker: 20 jaar WinFakt

Winfakt Jarige bedrijven kopieTijdens de zomermaanden wijdt Made in Kempen een artikelreeks aan enkele jarige bedrijven in onze regio. Bedrijven die 10, 15, 20, 50 jaar of nog langer actief zijn, met ondernemers die gedurende al die tijd kansen zien en kansen benutten, risico’s nemen en tewerkstelling creëren. We zetten hen graag in de spreekwoordelijke schijnwerpers.

Vandaag: Socs bvba / WinFakt! uit Mol. Made in Kempen sprak met zaakvoerder Patrick Mast.

WinFakt! is specialist in facturatie- en boekhoudsoftware voor kmo’s en zelfstandigen. Het is een op en top Belgisch product en al 20 jaar één van de voortrekkers op de markt van administratieve software. Winfakt! uit Mol stelt een twintigtal mensen tewerk en is actief in gans Vlaanderen en in Nederland.

WinFakt viert dit jaar haar 20-jarig bestaan. Gefeliciteerd! Wat is het geheim om zo lang te kunnen ondernemen?
Patrick Mast: Ons geheim is onze productkennis. Daarnaast hebben we onze eigen programmatiedienst. Onze software groeide doorheen de jaren en kreeg alsmaar meer mogelijkheden en functionaliteiten waarbij de wensen en behoeften van onze klanten altijd het uitgangspunt waren.

Hoe startte het verhaal van WinFakt?
Patrick Mast: Het bedrijf begon als een eenmanszaak in 1988. Ik maakte voor een restaurant een programma om bestellingen op te nemen en te verwerken naar de keuken. Deze opdracht werd uitgebreid met een nieuw programma voor de facturatie en later voor de boekhouding. WInFakt! is doorheen de jaren meegegroeid met zijn gebruikers.

Zijn de activiteiten van WinFakt veranderd doorheen de jaren?
Patrick Mast: Ons huidige bedrijf SOCS is ontstaan uit SOftware & Computer Systems. Software is onze corebusiness. Tijdens onze beginjaren deden we ook in hardware, maar dat is niet langer het geval. Naast onze software voor facturatie stapten we mee in het e-commerce verhaal. Dit resulteerde in een unieke koppeling tussen een webwinkel en het ons facturatieprogramma.

Wat waren in uw sector de belangrijkste veranderingen die een invloed hadden op uw bedrijf?
Patrick Mast: De overschakeling van een DOS pakket naar Windows. Ook het bestendigen van de groei van de firma door het aanwerven en opleiden van nieuwe medewerkers waren belangrijke veranderingen.

Is het nu makkelijker om te ondernemen dan vroeger?
Patrick Mast: Alles gaat nu vooral  veel sneller. De ontwikkeling van nieuwe tools is nodig om mee in de markt te blijven.

Wat waren enkele mijlpalen in de geschiedenis van WinFakt?
Patrick Mast: De beslissing om niet meer te werken met freelancers maar eigen personeel die je fulltime ter beschikking hebt. Het is een hele een uitdaging omdat je grotere loonkosten hebt, maar het geeft ook een voldaan gevoel als je merkt dat je de juiste beslissing hebt genomen.  Ook de verhuis naar ons eerste kantoor en enkele jaren later naar een tweede vestiging: je bedrijf zien groeien voelt gewoon lekker!

Op welke realisaties bent u het meeste trots?
Patrick Mast: Op het feit dat ik het WinFakt-pakket volledig zelf ontwikkeld heb, met hulp van onze eigen mensen, zonder een beroep te moeten doen op externe firma’s.

Wat was de grootste uitdaging die WinFakt moest overwinnen?
Patrick Mast: De groei van de firma met het aantal medewerkers en daarbij geschikte kantoren vinden

Wat was voor u het hoogtepunt tot nu toe in de geschiedenis van WinFakt?
Patrick Mast: Het uitbrengen van het Windows gerichte WinFakt, de opvolger van het op DOS gebaseerde Fakt-File, en het uitbrengen van versie 8.0 en 9.0 van WinFakt!

Hoe ziet u de toekomst?
Patrick Mast: Ik zie nog steeds nieuwe uitdagingen, zoals de lancering van een online WinFakt-versie. Wij willen nog meer klanten helpen door ter plaatse maatprogrammatie aan te bieden. Dat doen we nu al, maar die dienstverlening willen we nog verder uitwerken.

Welke tips heeft u voor collega-ondernemers?
Patrick Mast: Geloof in jezelf, geniet van de zaken die je realiseert en hou de vinger aan de pols bij je klanten.