In de kijker: 15 jaar Netropolix

Jarige Bedrijven_Netropolix 15 jaarTijdens de zomermaanden wijdt Made in Kempen een artikelreeks aan enkele jarige bedrijven in onze regio. Bedrijven die 10, 15, 20, 50 jaar of nog langer actief zijn, met ondernemers die gedurende al die tijd kansen zien en kansen benutten, risico’s nemen en tewerkstelling creëren. We zetten hen graag in de spreekwoordelijke schijnwerpers, zoals eerder ook Voka Kempen al deed tijdens het Jaardiner.

Vandaag: Netropolix  (www.netropolix.be). Made in Kempen sprak met Koen Vanlommel, afgevaardigd bestuurder.

De Netropolix-groep heeft vestigingen in Geel, Grobbendonk en Turnhout is gespecialiseerd in IT en software voor professionele gebruikers, KMO’s en bedrijven. Het team levert persoonlijk maatwerk, advies en ondersteuning bij elk onderdeel van IT en staan opdrachtgevers bij op het vlak van audit & advies, infrastructuur, softwareontwikkeling en opleiding. In de winkel van zusteronderneming ZEB Computing in Grobbendonk worden computergebruikers persoonlijk begeleid bij hun keuze.

Netropolix viert dit jaar haar 15-jarig bestaan. Gefeliciteerd! Wat is het geheim om zo lang te kunnen ondernemen?
Koen Vanlommel: Steeds de langetermijnrelatie met de klant voor ogen houden en zorgen dat het resultaat er is en op een voor iedereen aanvaardbare manier tot stand komt. Ondernemen moet plezant blijven voor iedereen…

Hoe startte het verhaal van Netropolix?
Koen Vanlommel:  Drie zeer goede programmeurs en een echte ondernemer (die ondernemerschap met de paplepel meekreeg) gingen geregeld samen in Leuven op stap. Een deel van het bedrijf waar die drie programmeurs werkten, werd overgenomen door een Amerikaanse multinational en de ondernemer was ondertussen al te lang in loondienst… En dat was het begin…

Wat waren in jullie sector de belangrijkste veranderingen die een invloed hadden op Netropolix?
Koen Vanlommel: De overgang van Dos naar Windows, de opkomst van het internet en alles wat daar aan vast hangt. Toen wij begonnen, hadden veel bedrijven alleen nog maar een info@ mail adres.

Is het nu makkelijker om te ondernemen dan vroeger?
Koen Vanlommel: Het is nu anders, de crisis heeft veel veranderd. Alles is professioneler geworden en dat heeft het kaf van het koren gescheiden. Het echte jobhoppen in de IT is er volgens mij uit, we hebben een goede naam in onze streek, en dat maakt het nu veel gemakkelijker om personeel aan te trekken.

Wat waren enkele mijlpalen in de geschiedenis van Netropolix?
Koen Vanlommel:

  • Admind in de cloud
  • Syndesk in de cloud
  • Fusie met Zeb uit Grobbendonk
  • Start in Turnhout
  • MS Partner of the year verkozen in Houston op de MS Partner Conference in 2013

Op welke realisaties ben je het meeste trots?
Koen Vanlommel: Wel, op de verkiezing als MS Partner of the year in Houston. En op onze klantenretentie: 95 procent van onze klanten blijven bij ons. Ook ons personeel is erg trouw, er gaat bijna niemand weg bij Netropolix.

Wat was de grootste uitdaging die Netropolix moest overwinnen?
Koen Vanlommel: Voldoende schaal halen om kwaliteit, snelheid van reactie en kennis tegen marktconforme prijzen aan te bieden.

Hoe zie je de toekomst?
Koen Vanlommel: We zijn met een aantal voor ons nieuwe zaken bezig. Daar komt in september meer nieuws over. En we groeien voortdurend, en zijn op zoek naar nieuwe collega’s. Misschien openen we wel een vierde vestiging in de Kempen…

Welke tips heb je voor collega-ondernemers?
Koen Vanlommel: Zeg wat je doet en doe wat je zegt en doe het goed !