IJsboerke neemt vandaag nieuwe start

glacioglacioglacioIJsboerke uit Tielen maakt vandaag een nieuwe start. Na de overname door Glacio uit Beerse is het het nieuwe management erom te doen de lentecampagne zo snel mogelijk te lanceren. De onzekerheid onder het personeel blijft echter groot.

IJsboerke kwam enkele weken geleden in zware financiële problemen. Na verscheidene weken van gesprekken en contacten bleek enkel Glacio ertoe bereid om de noodlijdende ijsfabriek over te nemen. Topman Peter Janssens en financieel directeur Werner Vazn Springel onderhandelden urenlang met de vakbonden om een snelle doorstart mogelijk te maken. Pas wanneer ook BNP Paribas, de grote schuldeiser van het bedrijf zich in het akkoord kon vinden werd een definitieve doorbraak bereikt.

Elke werknemer van IJsboerke kreeg in de afgelopen dagen een persoonlijke brief van het bedrijf. Daarin staan de modaliteiten van een nieuw sociaal akkoord en de perspectieven voor hun afdeling. Eerder was vooropgezet dat 128 van de 335 personeelsleden moesten opstappen. 207 man bleven dus aan de slag.

De grote klap viel wel bij de huis-aan-huis verkoop waar 88 van de 151 mensen weg moeten. Wie bleef moest bovendien 20 % loon inleveren. Het lijkt nog niet zo duidelijk wie blijft en wie niet. Overigens heeft het nieuwe management eerder al aangekondigd dat de huis-aan-huis verkoop in een latere fase zal afgestoten worden.

In functie van die ontwikkelingen zouden de cijfers van de productie-afdeling allicht kunnen bijgesteld worden. Bij de bedienden zouden zo’n 20 ontslagen vallen.