Roomijsfabrikant IJsboerke produceert vanaf binnenkort al zijn kinderijsjes met tagatose, dat is een natuurlijke suiker uit melk die veel minder calorieën bevat. Ook het gamma ‘icy light’ wordt voortaan met hetzelfde product gezoet. Aan de ontwikkeling ging 2 jaar vooraf. “Van testpanels kregen we zeer goede reacties. Nu is het afwachten wat de consument ervan vindt”, zegt CEO Peter Janssen.

“2 jaar geleden stelden we ons een aantal uitdagingen voor onze icy light-producten”, doet Peter Janssen het verhaal. “We wilden geen aspartaam of andere suikervervangers meer gebruiken, het ijs moest geschikt zijn voor diabetici en we wilden onze kinderijsjes gezonder maken. Tegelijk wilden we onze bestaande klanten behouden en nieuwe klanten bijwinnen.”

Het antwoord lag bij de Limburgse firma Damhert, dat focust op innovatie en voedingstrends. Het bedrijf heeft de wereldwijde licentie voor de productie van tagatose. IJsboerke sloot met hen een exclusiviteit voor het gebruik ervan in de roomijsindustrie. Damhert zelf heeft al 45 eigen producten waarvoor het tagatose gebruikt zoals chocolade, koekjes en ketchup. IJsboerke is hun eerste externe partner voor de natuurlijke zoetstof.

Next step
“Voor ons als bedrijf en voor de maatschappij is dit een next step”, aldus nog Peter Janssen. “Ik geef toe: we hebben een beetje stress want hoe gaat de consument erop reageren? We geloven er in ieder geval sterk in.” De nieuwe icy light-producten liggen vanaf mei in de supermarkt. Tegen die tijd worden ook alle kinderijsjes gemaakt met tagatose.

IJsboerke produceert in licentie met Studio 100 kinderijsjes rond de figuren van Maya de Bij, Plop, Bumba en K3. CEO Hans Bourlon van Studio 100: “We hebben een breed gamma aan producten en we streven ernaar om op het vlak van gezondheid beter te doen dan de Europese regels. We denken dat het richting aangevend is wat IJsboerke doet. Ze planten een vlag op een nieuw terrein. We hopen dat onze ander partners daarin volgen.”

Bij de voorstelling van de nieuwe producten onderstreepte Veerle Huysmans, diëtiste en docente bij Thomas More in Geel, dat het met ons eetpatroon nog altijd de verkeerde weg op gaat. “Vooral kinderen eten te veel voedingsmiddelen uit de restgroep. Ons eetpatroon leidt tot overgewicht en diabetes type 2. Het advies is minder suikerrijke voeding eten en gebruikmaken van suikervervangers.”