Illustrator An Melis (Retie) richt eigen uitgeverij op

iKKO - An MelisAuteur en illustrator An Melis uit Retie is in Vlaanderen de grootste specialist op het vlak van nieuwjaarsbrieven. Met de oprichting van haar Uitgeverij Ikko wil ze een grotere collectie op de markt brengen.

Twintig jaar lang al tekent ze illustraties voor nieuwjaarsbrieven. Nu richt ze haar eigen uitgeverij Ikko op, wat haar in staat stelt een grotere collectie op de markt te brengen. “Het voorlezen van nieuwjaarsbrieven is een typisch Vlaams gebruik van meer dan vierhonderd jaar oud. Dat moeten we toch zeker in ere houden”, vindt ze.

Nadat ze een campagne voor de CM had getekend, kreeg ze destijds de vraag van een uitgeverij om voor hen nieuwjaarsbrieven te maken. Een 80-tal heeft ze er intussen getekend. “Jaarlijks werden er enkele aan de collectie toegevoegd als aanvulling of ter vervanging van bestaande. Maar ik had meer ideeën en vond het zonde dat die het daglicht niet zagen. Daarom heb ik nu mijn eigen uitgeverij opgericht. Starten doe ik met twintig ontwerpen voor alle leeftijden, van de kleinste kleuters t.e.m. het zesde leerjaar. De bedoeling is om de komende jaren de collectie verder uit te breiden.” Als logistieke partner voor het drukken en de distributie sloot ze een overeenkomst met uitgeverij Epo in Antwerpen.