Iemants en Willems kunnen doorstart nemen

De schuldeisers van de staalconstructiebedrijven Iemants uit Arendonk en Willems uit Balen hebben het reorganisatieplan van de groep goedgekeurd. In de komende weken zal een nieuwe investeerder mee in de boot stappen.

Door de financiële problemen van de Nederlandse eigenaar, de Groep Smulders dreigden ook drie Belgische ondernemingen meegesleurd te worden in een nakend faillissement. Zowel Iemants als Willems en Smulders Projects Belgium uit Hoboken grepen daarom de wet op de continuïteit van ondernemingen aan om zich af te schermen tegen hun schuldeisers. De rechtbank van koophandel van Turnhout heeft inmiddels het reorganisatieplan van de ondernemingen goedgekeurd.

Er wordt een nieuwe groep opgezet met Iemants, Willems, Smulders en het Poolse Spomasz. Het management van de groep onderhandelt ondertussen met drie kandidaat-investeerders. Die bereiden een bod voor op het bedrijf.

Volgens Jan Van Eyken van Iemants is de belangstelling voor het bedrijf na de betekening van het reorganisatieplan flink gestegen. “We hebben overigens een goed gevuld orderboek.” Iemants, Willems en Smulders gaan zich in de komende maanden vooral oriënteren naar zogenaamde high grade constructies (bruggen en overkappingen) en naar de bouw van windturbines. Op het palmares van de groep staat onder meer het Brusselse Atonium en het Vlinderpaleis in Antwerpen.

De drie Belgische ondernemingen stellen zo’n 550 mensen tewerk. De reorganisatie heeft helemaal geen gevolgen voor de tewerkstelling, stelt Van Eyken nog.