Huug Van Gompel uit Oud-Turnhout is na 28 jaar weg bij uitgeverij Garant en start samen met Stephan Svacina een nieuwe uitgeverij: Gompel&Svacina. Van Gompel was mede-oprichter en directeur van de wetenschappelijke uitgeverij en daarnaast voorzitter van de raad van bestuur van de juridische uitgeverij Maklu. Stephan Svacina was 16 jaar uitgever en het gezicht van Maklu.

“Gompel&Svavica wil bij uitstek de vrijplaats zijn voor het ontwikkelen van ideeën en vooral het delen van kennis. Oude structuren en onvermijdelijk routinewerk belemmeren deze creativiteit. Tijd voor iets nieuws”, kondigt het duo aan. “Het hele wetenschappelijk uitgeven beweegt enorm. Wanneer alles verandert, is het goed om op een nieuw blad te beginnen.”

Het nieuwe uitgeefbedrijf zegt kort op de bal te willen spelen, onder meer met de snelle hedendaagse ontwikkelingen in de digitale wereld en de nieuwste druktechnieken. “Dit maakt het mogelijk om snel te produceren, zowel met grote als beperkte oplagen”, aldus Huug Van Gompel.

Ridder in Orde van Oranje-Nassau
De uitgeverij richt zich vooral tot professionals, studenten en iedereen die levenslang wil leren, in de eerste plaats in België en Nederland. “Uitgeven is voor ons geen koele boekhoudkundige aangelegenheid. Het tellen van vooropgestelde pagina’s en kille commerciële logica is iets waar we ons ver vandaan houden”, aldus nog Huug Van Gompel. Die werd trouwens enkele jaren geleden door koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn uitgeversverdiensten met publicaties over kinderen met leer- en ontwikkelingsproblemen.

“Gompel&Svacina wil een maatschappelijke taak opnemen om bij te dragen tot meer wederzijds begrip in de samenleving. Boeken die je bijblijven, zeg maar”, besluit het uitgeversduo. Nog deze maand verschijnen al de eerste 15 publicaties.