Hura past HR-innovaties toe bij outplacement Heinz-werknemers

heinz-ketchup-1Niet alleen adviesbureau Galilei (zie gisteren) maar ook HR-dienstverlener Hura uit Beerse heeft een sterke bijdrage geleverd aan het groot aantal ex-werknemers van Heinz Turnhout dat meteen na zijn laatste werkdag een nieuwe job vond. “Alle arbeiders, bedienden en kaderleden werden door ons begeleid, 133 om precies te zijn”, meldt Johan Maes van Hura. “85% hiervan heeft intussen een nieuwe job gevonden in onze regio.”

In overleg met de directie werkte Hura een innovatief begeleidingstraject per doelgroep uit, waarbij de mensen nog tijdens hun werkperiode werden begeleid. “Daarbij werden de volgende klemtonen gelegd: competentieversterking, maximale samenwerking met alle arbeidsmarktspelers, bedrijven in de regio en actieve arbeidsbemiddeling”, legt Johan Maes uit.

Kennismakingsbeurs
Een nieuwigheid binnen het Heinz-traject was de organisatie van een kennismakingsbeurs waaraan een 30-tal Kempense bedrijven deelnam. “Niet te vergelijken met een jobbeurs waar veel volk is en je je CV kunt achterlaten. Maar we gaven de werknemers hier de mogelijkheid om face-to-face gesprekken aan te gaan met vertegenwoordigers van die bedrijven. Daarnaast organiseerde Hura ook bedrijfsbezoeken aan verschillende externe bedrijven uit de regio. Het achterliggende idee was dat we de bedrijven dichter bij de werkzoekenden wilden brengen.”

Een bijzonder element binnen die begeleiding van Hura vormde het Fit for Work-concept. Johan Maes: “Wij doen ook loopbaancoaching en zijn hierdoor vertrouwd met burn-outrisico’s. We merken dat stress steevast aanwezig is bij een ontslag. Voor de mensen van Heinz werkten we een speciaal concept uit dat we Fit for Work noemden en bestaat uit een sessie van een aantal uren. In de eerste fase gaan de mensen na in welke situaties ze tot dusver stress ervoeren. In een tweede doen we een aantal eenvoudige oefeningen en geven we tips hoe je stress binnen de perken kan houden. Tijdens de derde fase vertellen we de mensen hoe ze hun stressniveau kunnen verminderen bij een sollicitatie.”

Hura is dan ook zeer verheugd dat, ondanks de sluiting, de vele ex-medewerkers van Heinz een nieuwe bestemming hebben gevonden en hun competenties ten dienste kunnen stellen van vele Kempense bedrijven.