Horeca-uitbaters nemen advocaat onder de arm

DinerVanuit de Unie van Zelfstandige Horeca-uitbaters is een crowdfunding gestart om een advocaat te betalen die voor hen de huidige wetgeving eens op een rij wil zetten. “De mensen uit de sector hebben de witte kassa aanvaard, maar de regelgeving is momenteel één grote soep”, zegt Gelenaar Tom Wuyts van het platform Horeca België, dat de actie ondersteunt.

Complex
De oproep is nog maar sinds gisteravond gelanceerd en wordt veelvuldig gedeeld via Facebook. “Het beste bewijs dat de vraag om hulp echt enorm is”, aldus Wuyts. “Het grote probleem is dat een horeca-uitbater tegenwoordig een gespecialiseerd zakenman moet zijn die van alles op de hoogte is: boekhouding, marketing, HR, enz. Net zoals de bedrijfsleider van een groot bedrijf met dit verschil dat die kan terugvallen op gespecialiseerde medewerkers. Een horecabaas moet dit dan nog eens combineren met een werkweek van 60 of 70 uur. De wetgeving is dermate complex dat vaak ook sociale secretariaten het niet meer weten. Bijvoorbeeld rond de flexi-jobs is er heel wat onduidelijkheid. “

De oproep houdt in dat er een bijdrage van 100 euro per horecazaak wordt gevraagd. Vervolgens zal Sofie Papen van het advocatenkantoor Atrius uit Herentals een oplijsting maken van de regelgeving en een antwoord formuleren op de vragen die leven bij de horeca-uitbaters. Op 7 april vindt hier rond nog een informatievergadering plaats in Gent. “We willen van haar horen wat mag en niet mag”, besluit Wuyts, die het woord neemt namens horeca-uitbaters die uit schrik voor gerichte controles niet zelf naar buiten willen treden.