Vandaag ontvangt jeugdverblijf Hopper de Brink uit Herentals het Groene Sleutel-certificaat, dat wordt uitgereikt door Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen. Het ecolabel toont aan dat de uitbaters van het hoofdgebouw van Scouts & Gidsen niet alleen zorg dragen voor hun gasten maar ook voor het milieu.

Tweemaal per jaar kunnen Groene Sleutelhouders instappen in het begeleidingstraject voor de Groene Sleutel. Van januari tot mei 2017 gingen 5 locaties de uitdaging aan. Het hoofdgebouw van Scouts- & Gidsenjeugdverblijf Hopper de Brink scoorde met een pelletkachel die tot 50 ton CO2 per jaar kan besparen, met consequente LED-verlichting en een doorgedreven sensibilisering.

“De natuur staat onder druk. Maar het is net die natuur waarin wij met onze leden willen spelen en die we willen beleven. Daarom was het voor de Scouts en Gidsen Vlaanderen logisch om duurzaam te verbouwen”, zegt Stefan Gyselaers van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “Op De Brink, het scouts- en gidsendomein, verblijven jaarlijks zo’n 35.000 jongeren van jeugdverenigingen en scholen. Nu kunnen ze niet alleen spelen in de natuur, maar dragen ze er ook zorg voor door hun keuze voor een ecologisch verblijf.”

Actieplan
Om een Groene Sleutel te behalen moet je vanaf 2017 voldoen aan een 100-tal criteria. “Afvalsortering en vermijden van afval zijn een must, LED-verlichting vervangt de standaard verlichting, voedselverspilling wordt bestreden en lokale, biologische en fairtrade gerechten genieten de voorkeur. Verder valt het verplichte gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakproducten op, net als een verbod op wegwerpbekers en -bestek. Tot slot moet de Groene Sleutelhouder het verbruik van water en energie nauwkeurig bijhouden en elk jaar een actieplan met drie milieuacties formuleren, om zo de lat blijvend hoog te leggen,” licht Jasmien Vandermeeren van Bond Beter Leefmilieu toe.