Hoorcentrum Aerts, dat intussen al 11 filialen in de Kempen telt, heeft een kinderhoorcentrum geopend in de vestiging in Geel. Dat kreeg de naam De Hoorplaneet en is het eerste in de streek dat zich specifiek tot deze doelgroep richt. “Kinderhooroplossingen vragen om een specifieke aanpak”, zegt CEO Tom Aerts, die pleit voor een vroege detectie.

Een groot aantal kinderen wordt getest door Kind en Gezin en het CLB, maar toch dreigt bij een aantal een te late ontdekking van gehoorverlies, bijvoorbeeld na oorontstekingen. Daarom wil Hoorcentrum Aerts samenwerken met kinderartsen en scholen voor nauwkeurige hooranalyses met hoogtechnologische toestellen.

Hoorcapaciteit
Kinderaudiologe Kristien Janssens: “We hebben voor elke leeftijdsfase verschillende tools om het gehoor van het kind in kaart te brengen. Aan de hand van een verkennend gesprek in spelvorm proberen we de moeilijkheden van het kind in het dagelijks leven beter te begrijpen. Een hooranalyse stelt ons in staat om de hoorcapaciteit te meten.”

“Wanneer je als ouder wordt geconfronteerd met gehoorverlies bij je kind, is het zoeken naar oplossingen die je kind zo goed mogelijk ondersteunen”, vult CEO Tom Aerts aan. “We helpen de ouders daarbij. Daarnaast is bij alle hooroplossingen nazorg belangrijk, zeker voor kinderen vanwege een voortdurend veranderende omgeving.”

Hoorcentrum Aerts werkt samen met experten in binnen- en buitenland, zoals met het Cincinnati Children’s Hospital, het grootste kinderaudiologiecentrum in de VS. Het bedrijf viert dit jaar zijn 15de verjaardag, telt 35 medewerkers waarvan 20 audiologen. In de toekomst wil het verder groeien in Vlaanderen en uitbreiden naar de buurlanden.