De Hooibeekhoeve in Geel krijgt een nieuw educatief centrum en bijkomende kantoorruimte. Die moeten een antwoord bieden op de stijgende bezoekersaantallen. De werkzaamheden gaan dit najaar van start en zullen een jaar duren.

Jaarlijks ontvangt de Hooibeekhoeve, die eigendom is van het provinciebestuur, zo’n 3.500 bezoekers. Landbouwers komen langs voor een proefveldbezoek, studiedag of infosessie. Landbouwstudenten volgen er hun praktijkles. Scholen en verenigingen komen een dagje op het platteland doorbrengen met een boerderijbezoek, huifkartocht of boerenpicknick.

Verbouwingen en nieuwbouw
Gedeputeerde van Landbouw en Infrastructuur Ludwig Caluwé: “De afgelopen jaren zijn de bezoekersaantallen enorm gestegen. Het huidige gebouw is hier niet op berekend: bezoekers eten hun boterhammen in de vergaderzaal, de educatieve panelen staan in de gang en het aantal toiletten is beperkt. Bovendien is ook het aantal werknemers op de Hooibeekhoeve toegenomen. We willen de locatie nog meer profileren als het onderzoeks- en educatiecentrum voor de landbouwsector en dat vereist ook moderne en toegankelijke bezoekers- en congresinfrastructuur.”

Het huidige gebouw krijgt een nieuwe indeling en functie. De huidige kantoorruimte wordt omgevormd tot een educatieruimte met een vertelhoek voor kleuters, actief hoekenwerk voor het lager onderwijs en een ict-lokaal voor het secundair onderwijs. Het sanitair wordt aangepast en uitgebreid en er komen leslokalen bij voor het landbouwonderwijs. Aan de achterzijde wordt een nieuwbouw opgetrokken met plaats voor vergaderzalen, een polyvalente ruimte en kantoorruimte.

Tijdens de bouwwerkzaamheden zet de Hooibeekhoeve zijn werking tijdelijk stop. Najaar 2018 moeten de vernieuwingen klaar zijn.