Coöperatie Hoogstraten heeft vandaag de kaap van 30 miljoen aardbeien voor dit jaar overschreven. Aardbeien zijn het topproduct voor de veiling, die eind dit jaar verwacht af te sluiten op zo’n 32 miljoen kilo. Daarmee is 2017 een gemiddeld goed jaar, zowel op het vlak van productie als prijsvorming.

Hoewel de verkoop in eigen land toeneemt, is zo’n 65% van de aardbeienverkoop bestemd voor export. “Onze aardbeien worden al een aantal jaren bijzonder geapprecieerd in Scandinavië. Maar ook Frankrijk, met zijn vroegmarkten en grote supermarkten, is met 20% een grote afnemer”, zegt sales en marketing manager Jan Engelen. “Intussen stijgt ook de export naar Engeland in het najaar en is er een voorzichtige interesse vanuit Duitsland. In eigen land proberen we de afzet te verhogen door een goed onderbouwde promotie- en communicatiecampagne.”

Het hele jaar door
De aardbeienteelt gaat over de jaren heen in stijgende lijn. Dat heeft te maken met de samenwerking met CLTV Zundert, het verkopen via de klok met daaraan gekoppeld een transparante prijsvorming en een kwaliteitsbewustzijn. “Sinds enkele jaren zijn we het jaar rond aanbieder van aardbeien door de belichte teelt van Sonata. Ook de komende winterperiode kunnen we hierdoor blijven produceren”, aldus nog Jan Engelen.

Coöperatie Hoogstraten sloot afgelopen jaar een samenwerking met tv-kok en dessertenspecialist Roger van Damme, die een boek met 40 aardbeienrecepten samenstelde.