De passanten aan de rotonde Loenhoutseweg-Hinneboomstraat in Hoogstraten zullen het geweten hebben dat ze zich in dé aardbeienstad van Vlaanderen bevinden. Sinds vanmorgen prijkt een reuze aardbei op de hoofdinvalsweg vanaf de E19-snelweg. Verschillende lokale bedrijven verleenden hun medewerking.

Het pronkstuk kreeg de naam De Aardbei en is gemaakt in cortenstaal. Het weegt meer dan 3 ton en steekt ruimt 6 meter boven het niveau van de weg uit.

Helft van tuinbouwproductie
Het beeld verwijst naar de aardbeienteelt waarvoor Hoogstraten internationaal bekend is. Coöperatie Hoogstraten verhandelt jaarlijks ruim 30 miljoen kilo aardbeien, afkomstig van de regio Gent tot het oosten van de provincie Antwerpen en de Nederlandse provincie Noord-Brabant. “Aardbeien maken in de streek nagenoeg de helft uit van de tuinbouwproductie”, zegt directeur Gaston Opdekamp van Coöperatie Hoogstraten. “Naast een belangrijke teelt van tomaten, paprika, komkommer, courgettes en diverse bessen.”

Initiatiefnemers voor het kunstwerk zijn de Provinciale Vakgroep Aardbeien Antwerpen, Coöperatie Hoogstraten en het stadsbestuur. Het idee en het ontwerp kwamen van tuinder Luc Bogaerts uit Loenhout en zijn collega Jos Cools uit Meer.

De uitwerking gebeurde in samenwerking met Vito-Hoogstraten (medeontwerp), Architectenburo Blockx, Peeters & Van Looveren (stabiliteit), Luyckx Machinebouw uit Brecht (realisatie), Martens Metaalconstructie uit Hoogstraten (fundering & plaatsing) en de stad Hoogstraten. Op 8 juni volgt de officiële onthulling.