Hoogstraatse glasfolie beschermt Europese toppolitici

MEDIANOORD-EURAARD-DEC14

Donderdag 19 en vrijdag 20 december is er opnieuw een “Europese Top” in Brussel.  Ministers uit gans Europa komen weer samen om te vergaderen.  Het Hoogstraatse Media Noord trok de afgelopen twee jaar reeds zes keer naar Brussel om op het Justus Lipsius gebouw diverse glasfolies te plaatsen.  Zo werd een privacyverhogende glasfolie geplaatst op de VIP-ingang (ingang langs waar de ministers het gebouw binnenkomen) en op de gang van Europees President Herman Van Rompuy.

“Afgelopen vrijdag kreeg ik een telefoontje van de Europese Raad om dinsdag 19 december nog snel drie grote vergaderzalen te voorzien van een inkijkwerende glasfolie.  Begin deze maand hebben we nog onze folie geplakt aan de totaal vernieuwde hoofdingang aan de accreditatiebalie, waar de bezoekers van het Justus Lipsius gebouw hun toegangsbadge moeten ophalen,” zegt zaakvoerder Peter Van Dijck van de Hoogstraatse glasfolie-plaatsers. “We moeten dinsdagavond klaar zijn, want vanaf woensdag mag niemand nog het gebouw in.”

Het is niet de eerste keer dat de Raad voor de Europese Unie beroep doet op Media Noord. De Europese ministers vergaderen in het Justus Lipsiusgebouw in hartje Brussel. Als ze uit de wagen stappen, stappen ze meteen een televisiestudio binnen. Tijdens één van de informele bezoeken van een niet-Europese minister werd gevraagd noch beelden noch foto’s te maken van diens bezoek.  Een aantal paparazzi trokken naar de eerste verdieping, trokken de gordijnen open en … maakten toch beelden. Tijdens een Europese Top staan daar tientallen fotografen en cameramensen van over gans Europa.  Zij willen allemaal dat unieke beeld maken, dat daarna de wereld kan rondgaan. Vaak hebben ze ook maar enkele seconden om beelden te maken. Media Noord (de Raamfoliespecialist sinds 1993) uit Hoogstraten werd gecontacteerd om de ramen op de eerste verdieping te “blinderen” met een zandstraalfolie. Dit is een glasfolie die op het bestaande glas gekleefd wordt.  Hierdoor krijgt het glas het uitzicht van gematteerd glas.

“We plaatsten niet alleen onze matte, maar ook onze spiegelende privacyfolies bij de Europese Instellingen” zegt zaakvoerder Peter Van Dijck. “Ook in de gang van Europees President Van Rompuy hangt onze spiegelende spionagefolie, waarachter de bewaking zit. Zij kunnen de bezoekers in de gang onzichtbaar in het oog houden.  Onze spiegelfolies hebben als groot voordeel dat je kan “zien zonder gezien te worden”.  Enkele jaren geleden plakten we deze folie nog op de kantoren van ex-premier Wilfried Martens op bij de hoofdzetel van de Europese Volkspartij op vraag van de bevoegde instanties.  De Turkse premier Erdogan kwam bij Martens op bezoek en vormde een target voor een aanslag. Tenslotte zat hij daar enkele uren aan tafel. Aan de overkant van de straat was een hotel, met een plat dak.  Zonder een spiegelende folie was het zeer moeilijk om voor een afdoende beveiliging te zorgen.”

Ook bij de privéwoonst van de nummer twee van de Raad, de Secretaris Generaal, plaatste Media Noord een inbraakvertragende glasfolie ter bescherming van het raamwerk.

“Media Noord viert zijn twintigste verjaardag.  De nadruk ligt volledig op inkijkwerende en privacyverhogende glasfolies.  Vooral onze zandstraalfolies en unieke spiegelfolies worden doorheen het ganse land geplaatst. Onze hoofdklanten zitten toch wel in de banksector, farmacie, haven en de Diamantwijk van Antwerpen.  We zijn sowieso een niche-speler op vlak van glasfolies en worden vaak gebeld voor de speciallekes”, besluit Peter Van Dijck.  Ja zelfs in het buitenland, zoals de museumkasten van het New York Historical Society Museum en het Philips-Museum in Eindhoven.”