De bedrijven op het industrieterrein De Kluis in Hoogstraten bekijken op welke manier ze mee levens kunnen redden van mensen die worden getroffen door een hartfalen. Het stadsbestuur liet een film maken over hoe de hulpverlening in dit geval verloopt en die werd voorgesteld bij Bolckmans NV.

In Hoogstraten is een oproepsysteem actief dat luistert naar de naam EVapp, wat staat voor Emergency Volunteer Application. 113 vrijwilligers hebben zich al geregistreerd. Bij een hartstilstand ontvangen ze via een app of sms een bericht om het slachtoffer te reanimeren tot de hulpdiensten zijn gearriveerd. 135 Hoogstratenaren volgden in 2017 de vorming reanimeren en defibrilleren, die werd georganiseerd door het stadsbestuur en het Rode Kruis. Vele anderen hebben leren reanimeren en defibrilleren via het werk of via studies.

Samenwerken
Op De Kluis is de Werkgroep Bedrijventerrein Management (WBM) actief, bestaande uit de preventieadviseurs van Bolckmans NV, RKW Hyplast, Drevo en Eribel. Zij tonen interesse in het EVapp-systeem en willen samen met het stadsbestuur bekijken of er kan samengewerkt worden rond de aanpak van hartfalen. Zij beschikken vaak  over werknemers die een EHBO-opleiding hebben gevolgd en sommige bedrijven hebben ook een AED-reanimatietoestel geïnstalleerd.

“Het EVapp-vrijwilligersnetwerk toont hoe wij als stadsbestuur een netwerk kunnen uitbouwen van burgers die andere burgers hulp bieden”, zegt burgemeester Tinne Rombouts. “Heel wat bedrijven hebben al gereageerd op een eerste oproep en onderzoeken momenteel hoe ze zich concreet kunnen inschakelen. Zij kunnen een echte versterking betekenen.”

In het EVapp-systeem van de stad Hoogstraten zitten momenteel 15 AED’s.

Bekijk hier alle video's van Made in Kempen.