Honden van The Sniffers sporen kortsluitingen op

The SniffersThe Sniffers, het bedrijf in Balen dat internationaal gekend is om zijn detectie van emissies, keert terug naar zijn roots en zet opnieuw honden in voor het opsporen van stoffen. “In Nederland zijn wij momenteel de talk of the country, zegt een trotse Guido Van Baelen, Sales en Marketing manager. “Voor een Nederlandse netbeheerder zijn wij momenteel aan het werk met twee honden die kortsluitingen kunnen opzoeken. Op het einde van 2014 gaat deze netbeheerder beslissen of ze verder met ons gaan werken dit zou kunnen betekenen dat over gans Nederland ongeveer 40 honden kunnen ingezet worden die kortsluitingen tot één meter onder de grond kunnen opsporen.”

“Als er kortsluitingen zijn, moet de netbeheerder een meetwagen uitsturen, bestaande uit een team van  een tiental experten en technici. In een straal van een kilometer langs de korsluiting, moeten alle woningen en kantoren een voor een bezocht worden en moeten zekeringen verwijderd worden. Pas dan kan de stroom onderbroken worden en kan er op zoek gegaan worden naar de plek van de kortsluiting. Als mensen niet thuis zijn of kantoren gesloten, wordt de aansluiting aan de openbare weg doorgeknipt. Eens de kortsluiting gedetecteerd, moeten alle aansluitingen opnieuw verzekerd worden. De kosten voor de nieuwe aansluitingen zijn gigantisch, waardoor het opsporen van kortsluitingen door meetwagens bijzonder duur is. Onze honden krijgen een driejarige basisopleiding en zijn daarna specifiek getraind voor Enexis. Ze herkennen de geur die vrijkomt bij kortsluiting, de stof tolueen. Hun speurneuzen zijn bijzonder doeltreffend en veel correcter dan de meetapparatuur. De modernste meetapparatuur kan momenteel alleen maar “parten per miljoen” detecteren, terwijl de honden “parten per biljoen” kunnen detecteren. Grote voordeel is dat de stroom niet onderbroken moet worden, en dus alle huizen moeten niet apart bezocht worden, wat een enorme tijds- en kostenbesparing is.”

The Sniffers werkt momenteel nog aan andere projecten met honden, zoals het opsporen van waterlekken, explosieven, narcotica en zelfs mensensmokkel.

The Sniffers begon aanvankelijk met het opsporen van eventuele lekken langs pijpleidingen van chemiebedrijven en raffinaderijen maar groeide uit tot een specialist die de uitstoot van stoffen in de petroleumverwerking, de chemie en de petrochemie opspoort, meet en analyseert. Het gaat dan zowel om emissies als vluchtige organische stoffen, stoom,  perslucht, stroom en gasleidingen. Het bedrijf tekent voor een omzet van 12 miljoen euro en stelt 125 mensen tewerk. The Sniffers realiseerden over de voorbije tien jaar nagenoeg elk jaar 20% groei. Die snelle expansie van The Sniffers bleef ook in het buitenland niet onopgemerkt. Het investeringsfonds Creafund had eerder al een participatie genomen in de Kempense KMO. Met het aantreden van de Amerikaanse investeringsgroep The Carlyle Group ging The Sniffers plots drie divisies hoger spelen. The Carlyle Group heeft vandaag 80% van de aandelen in handen. De verse financiële middelen en het internationale netwerk van de Amerikanen zullen ongetwijfeld gebruikt worden om de expansie verder internationaal te ondersteunen. “Vandaag hebben we 200 klanten in meer dan 20 landen.”