Hommels van Biobest kunnen nu ook in Israël vliegen

Biobest uit Westerlo heeft een minderheidsparticipatie gekocht in de Israëlische groep Pollination Services Yad-Mordechai. Het Israëlische bedrijf is net als Biobest een biobedrijf dat actief is in de kweek en de verkoop van hommels.

Het duurt 12 weken vooraleer een nest hommels klaar is voor het grote werk. Ze worden dan in serres maar ook in open lucht ingezet voor de bestuiving van groenten en fruit. Vooral tomaten. Een betere bestuiving leidt ook naar een hogere landbouwopbrengst. Biobest is gegroeid uit het iniatiatief van veearts Roland De Jonghe. De man begon in zijn garage hommels te kweken. Hij werkte op die manier heel wat knowhow en wetenschap bijeen. Zo bv. die vaststelling dat hommels in vergelijking met bijen meer “hoppers” zijn die de meest verscheiden planten aandoen.

Na de overname door investeerders is Biobest internationaal verder doorgebroken. Het bedrijf heeft thans vestigingen in landen als Mexico, Brazilië, Turkije en Marokko. Waar chemische middelen minder doeltreffend zijn of zelfs verboden worden insecten ingezet. Biobest heeft in dit opzicht steeds verder gediversifieerd. In die mate dat het nu met het Nederlandse Koppert en het Zwitserse Syngenta wereldmarktleider is. De groep tekent vandaag voor een omzet van pakweg 33 miljoen euro en stelt 120 mensen tewerk. Het bedrijf wordt geleid door Jean-Marc Vandoorne .

De participatie in de Israëlische groep Pollination Services Yad-Mordechai is erop gericht de Israëlische markt voor Biobest open te breken. Israël legde tot nog toe zware restricties op voor de import van buitenlandse insecten. Volgens marketing manager Bert Synaeve kan het de bedoeling zijn om de Israëlische groep op termijn voor 100% over te nemen.