Hoebenschot Plant en Tuin uit Lichtaart is om meer dan 1 reden een bijzonder tuinbedrijf. Het beschikt over de grootste collectie oude planten- en perenrassen in de streek en eigenaars Geert Laenen en Marjan Denie kiezen voluit voor biodiversiteit. Met een Open Tuinenweekend op 23 en 24 juni vieren ze het 25-jarige bestaan van hun zaak.

Tuinarchitect Geert Laenen kwam in 1993 aan het roer van Mertens Tuinaanleg dat zich toelegde op tuinaanleg en –onderhoud. Onder impuls van zijn vrouw Marjan Denie ging het koppel in 2002 van start met een ambachtelijke fruitboomkwekerij. Uit beide activiteiten groeide Hoebenschot Plant en Tuin, dat momenteel een 15-tal mensen in dienst.

Meewerken met de natuur
“Als tuinbedrijf zijn we er meer dan ooit van overtuigd dat we in onze tuinprojecten best met de natuur meewerken in plaats van tegenwerken”, vertelt Geert Laenen. “In de praktijk betekent dit wat we in onze tuinprojecten gezonde kaders scheppen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor biodiversiteit in een groene omgeving: planten in de tuin zorgen niet alleen voor een speelse en natuurlijke sfeer. Maar ook voor o.m. vlinders en bijen die er voedsel vinden.”

De afdeling oude en/of vergeten fruitsoorten telt momenteel meer dan 200 appelrassen, een 100-tal perensoorten en een 35-tal soorten perziken, die zelf worden geënt en opgekweekt. Een uit de hand gelopen hobby, zeggen de eigenaars. “Liefhebbers komen daarvoor van ver naar ons. Commercieel is dit niet zo interessant, maar we willen dat deze rassen behouden blijven en worden doorgegeven. Tegelijk vloeien er wel eens projecten uit voort. Mensen komen bij ons terecht voor een bijzondere fruitboom, leren ons kennen en vertrouwen dan de aanleg van hun tuin toe.”

Hoebenschot Plant en Tuin is vooral actief in de Kempense regio. “Een bewuste keuze”, aldus nog Geert Laenen.