Hoe is jouw energiepeil?

FOTO: Patrick De Roo

FOTO: Patrick De Roo

De media staan bol van berichten over de crisis. Met een recordaantal faillissementen achter de rug dringt ondernemend Vlaanderen aan op sterke signalen van onze regering die moeten leiden tot economisch herstel.  Waarom zouden we hierop wachten? Deze week tips om je te wapenen tegen economisch onweer. Vandaag: hoe herken je een burn-out en wat kan je eraan doen?

Getuigenissen van bv’s als Erica Van Tielen doorbreken het stille taboe rond burn-outs en dat is maar goed ook. Niet alleen werknemers maar ook gepassioneerde bedrijfsleiders kampen met uitputtingsverschijnselen. Hoe herken je de symptomen en wat kan je eraan doen?

Ervaringsdeskundige en carrièrecoach Katrin Van de Water van Passion for Work helpt hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan. Zij vertelt. “Een burn-out is voor iedereen anders. De symptomen kunnen zich op verschillende vlakken voordoen. Men is emotioneler of voelt zich een goedkoop aftreksel van zichzelf. Er kunnen fysieke klachten optreden waarvoor geen medische verklaring is. Je kan plots zwaarder worden of net vermageren. Je bloeddruk of hartslag is veel te hoog. Je weet niet meer wat je net gelezen hebt. Je lichaam vertelt met heel wat signalen dat er iets mis is. Een burn-out kan gepaard gaan met fysieke klachten en zit echt niet alleen tussen de oren.”

Als een burn-out voor iedereen anders is, hoe kan je dan die signalen tijdig ontdekken?  Katrin Van de Water raadt een eenvoudig trucje aan. “Doe een keer per week voor jezelf een check-up en geef voor jezelf je energiepeil aan op een schaal van 10. Als je energiepeil verschillende weken achter elkaar rond of onder de 5 schommelt, dan is het tijd voor maatregelen. Ik hanteer de formule van E=mc². E staat voor Energie, m voor Motivatie (waarden) en c voor Competenties (talenten). Als jij kan werken in een omgeving die overeenkomt met jouw waarden, hier werk kan doen waarbij je je talenten kan inzetten en datgene wat je wil ontwikkelen ook kan ontwikkelen, dan ontstaat er energie. Dit heeft effect op je gezondheid, je zelfvertrouwen, je relaties, je persoonlijke ontwikkeling. Maak tijd voor dingen die je motiveren, die je graag doet of waar je energie van krijgt.”

Niet alleen werknemers maar ook bedrijfsleiders krijgen steeds vaker te kampen met een burn-out. Ze zijn gepassioneerd door hun job, willen zoveel mogelijk  werk verzetten en zetten hun tanden in elke uitdaging. Vaak worden zij slachtoffer van hun eigen passie en branden dan op. “Focus op wat je goed kan of op wat je graag wil ontwikkelen, en besteedt de rest uit. Durf neen te zeggen en eens niet bereikbaar te zijn. Omring je met goede mensen, zowel professioneel als privé, waarbij je jezelf kan zijn en die je inspireren, en investeer daarnaast in de kennis die je nodig hebt om je passie verder te kunnen ontwikkelen.”

Katrin Van de Water is afkomstig uit Viersel bij Zandhoven en begeleidde ook in onze Kempense regio heel wat ondernemers en bedrijfsleiders,  o.a. tijdens outplacementtrajecten bij vb. Janssen Pharmaceutica en Philips.