Hobbyproject van Geelse ondernemer pleziert een heleboel Japanners

b-radioGelenaar Hans Claesen, zaakvoerder van communicatiebureau C-Works, startte in 2013 B-Radio als een hobbyproject. Het online radiostation programmeert alleen Belgische pop en rock. In principe voor Belgische luisteraars, al blijken er ook opvallend veel Japanners te luisteren.

“Het viel me op dat er heel wat uitstekende muziek van eigen bodem is die weinig of niet gedraaid wordt op de meeste radiostations”, zegt initiatiefnemer Hans Claesen. “Dat vond ik zo’n zonde dat ik een themazender opstartte die enkel Belgische muziek brengt. Zowel nieuw werk als oudere pareltjes komen aan bod.” Inmiddels wordt het station wereldwijd beluisterd via de website en mobiele apps zoals iTunes en TuneIn Radio.

Japan boven
Aanvankelijk was het project enkel bedoeld om landgenoten te laten proeven van het lokale aanbod, maar inmiddels werd het station ook in het buitenland ontdekt en druk beluisterd. “Het merendeel van de luisteraars zijn inmiddels geen Belgen meer en de Japanners spannen de kroon bij de buitenlandse luisteraars. Zij zijn momenteel goed voor een vijfde van ons luisterbestand. Na Belgen en Japanners stemmen Nederlanders en Amerikanen het vaakst af op onze zender.”

Naar de precieze reden waarom naast Belgen vooral Japanners afstemmen is het gissen. “Heeft het te maken met de digitale groei in het land of wordt B-Radio ginder misschien gepromoot in een bepaalde online community? Ik zou het niet kunnen zeggen. Hoe dan ook, ze kunnen de Belgische muziek ook aan de andere kant van de wereld blijkbaar goed smaken”, besluit Hans Claesen.