Historische Drukkerij Turnhout gaat digitaal

historische drukkerijDe Historische Drukkerij Turnhout is het levenswerk van eigenaar en conservator Herwig Kempenaers. Dit jaar bestaat het privé-museum 10 jaar en dat is de aanleiding om volledig de digitale kaart te trekken met een online database en online tentoonstellingen.

Voor een goed begrip: het fysieke museum aan de Steenweg op Mol met een grote collectie machines en toebehoren die de geschiedenis van het drukken tonen, blijft bestaan en tweewekelijks gratis te bezoeken. Maar daarnaast deelt Kempenaers vanaf nu zijn collectie ook digitaal.

Makkelijk te raadplegen
“De voorbije 20 jaar bouwde ik diverse deelcollecties uit die van ver of dichtbij betrekking hebben op de geschiedenis van de drukkunst. Vandaag bevat die database 6.500 documenten en dat aantal blijft groeien. Vanaf nu zijn ze te doorbladeren op de website en te doorzoeken met de zoekrobot. Dit maakt de database interessant voor zowel de onderzoeker als de toevallige passant die mooie postkaarten, briefhoofden en dergelijk wil bekijken”, aldus de initiatiefnemer.

Nog nieuw zijn de online tentoonstellingen, die driemaandelijks wisselen. Herwig Kempenaers: “Ik ben ervan overtuigd dat niet enkel fysieke bezoeken aan een museumlocatie de toekomst en het belang van een museum bepalen.  Ook virtuele bezoeken aan online tentoonstellingen en opzoekingen via het internet dragen bij aan de waarde en betekenis van een hedendaags museum. Met deze vernieuw(en)de visie en de uitvoering ervan is de Historische Drukkerij klaar voor de volgende tien jaar.”