OogstrobotDe firma Octinion uit Leuven heeft in samenwerking met het Proefcentrum Hoogstraten een robot ontwikkeld die autonoom aardbeien plukt. Die wordt op 24 september in wereldpremière voorgesteld tijdens de 2-jaarlijkse Mechanisatie en Demonstratiebeurs Aardbei in Meerle.

Het geautomatiseerd oogsten van aardbeien is complex: het bewegen door de serre, de rijpe aardbeien selecteren, plukken zonder die te beschadigen en dan in de eindverpakking sorteren. Een oogstrobot moet hiertoe in staat zijn om een waarde voor de praktijk te kunnen hebben.

Doorbraak
CEO Tom Coen van Octinion ziet zijn aardbeienplukrobot als een doorbraak in het oogsten van aardbeien. “De ware innovatie bestaat erin dat de aardbei langs onder wordt benaderd en dat de volledige handeling van het plukken uitgevoerd wordt door één machine. Dit in tegenstelling tot andere oogstsystemen, waar nog altijd een menselijke actie aan te pas komt. Het onderdeel dat de machine uniek maakt, is de robotarm die de aardbei plukt. Deze arm moet de aardbei plukken aan dezelfde snelheid en kwaliteit als een menselijke aardbeienplukker.”

Om die technologie te ontwikkelen, werkt Octinion nauw samen met Proefcentrum Hoogstraten. Door deze samenwerking kan het bedrijf een beroep doen op tientallen jaren van ervaring in de aardbeienteelt en heeft het toegang tot een moderne infrastructuur en technieken. “Dat is essentieel om er zeker van te zijn dat de robot beantwoordt aan de ware noden van de aardbeientelers”, zo klinkt het bij het Proefcentrum.

De toegang tot de vakbeurs op 24 september is gratis mits registratie: www.proefcentrum.be.