Het is weer tijd voor de nieuwjaarsbrief

uitgeverij IkkoNieuwjaar nog veraf? Niet voor uitgeverij Ikko uit Retie. Het bedrijfje van illustrator en kinderauteur An Melis uit Retie is gespecialiseerd in nieuwjaarsbrieven en heeft de nieuwe collectie klaar. Volgende week vertrekt een mailing naar meer dan 3.000 Vlaamse scholen.

Jarenlang tekende An Melis nieuwjaarsbrieven voor een uitgeverij tot ze in 2013 de stap zette naar een eigen uitgeverij. Daarmee houdt ze het hele proces in eigen handen: van het tekenen tot het drukklaar aanleveren en de verkoop aan de scholen. Ze is hiermee uniek in Vlaanderen. “Het drukken en de distributie gebeurt door uitgeverij EPO in Antwerpen”, voegt An Melis toe.

Warme gevoel
Ondanks de digitalisering op school blijft de papieren nieuwjaarsbrief een vaste waarde. Alleszins bij uitgeverij Ikko neemt de verkoop jaar na jaar toe. Het bllijkt een uitdaging om ieder jaar klassieke thema’s in een nieuw kleedje te steken. An Melis: “Een nieuwjaarsbrief moet een warme vriendschap uitstralen en ook het graag bij mekaar zijn. Een kind leest die brief voor aan zijn ouders, grootouders, meter of peter en wenst hen het beste voor het nieuwe jaar. Een heel mooi gebaar en het zijn dan ook momenten die lang blijven hangen. De tekening moet bij dat warme gevoel aansluiten.”

Nieuw in de 39 brieven tellende collectie 2016 zijn de vierkante vormen. “Dat lijkt banaal maar in een klassiek gegeven als de nieuwjaarsbrief is elke vernieuwing een weloverwogen beslissing”, lacht de illustrator.