Herstructureringen bij Mondelez LU in Herentals krijgen vorm

LUBij koekjesfabrikant Kraft Foods Mondelez in Herentals zijn de details van het besparingsplan bekend geraakt. In een eerste fase vloeien 40 bedienden af. Dat werd donderdag aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad. Het gaat over bedienden.

Donderdagmiddag kondigde de directie van Kraft Foods Mondelez, vroeger bekend als LU, op een bijzondere ondernemingsraad de intentie aan om zowat een vijfde van haar bedienden in de vestiging in Herentals te willen ontslaan. In totaal betekent dat het ontslag van zo’n  40 bedienden

Bij de arbeiders zouden in de toekomst ook mensen afvloeien, maar op natuurlijke wijze. De bruggepensioneerden zouden niet vervangen worden. “Zo wil men tegen 2015 bewijzen dat de groep zijn plaats verdient in Mondelez-groep”, zegt Nicole Houbrechts van ABVV Voeding.

“Op eerdere bijzondere ondernemingsraden was al aangekondigd dat er al 5,5 miljoen euro bespaard moest worden, ” stelt Marieke Van Gils. “Toen werd er gezwegen over de bedienden. Met dit maximumaantal ontslagen gaat het niet om een collectief ontslag, maar er is wel de afspraak om vermoedelijk tot aan de zomer met de directie samen te zitten.” Bij Mondelez in Herentals werken ongeveer 1200 mensen. De vakbonden willen nu het sociaal overleg opstarten.