Herchiva rondt succesvol WCO-traject af

Herchiva1Enkele weken terug las je op Made in Kempen dat Herchiva in Olen onder WCO stond. Onze redactie kreeg vrijwel onmiddellijk reactie van Dirk Schaekers van DIAN IFC die liet weten dat Herchiva ondertussen gered was. Made in Kempen brengt dit boeiende verhaal van een ondernemer die doorzet en de moed had om tijdig gespecialiseerde hulp in te roepen.

Herchiva is de vennootschap achter de Buulse Bowling in Olen. Naast de bowlingbaan baten bestuurders Chris Van der Vloet en zijn echtgenote Marleen Van Dessel ook een binnenspeeltuin, restaurant en feestzaal uit. De zaak draait goed, maar het liep fout toen ze een pand in Schulen, dat een andere bowlingzaak huisvestte, wilden verkopen. Een supermarktketen was geïnteresseerd om het pand te kopen, maar dit vereiste een vergunning. Chris Van der Vloet moest samen met de supermarktketen maar liefst … vijf jaar wachten. Toen ontving hij een brief die meldde dat de vergunning niet afgeleverd kon worden. De verkoop van het pand ging dus niet door.

Ondertussen was Herchiva echter begonnen met de bouw van de zaak in Olen. Chris Van der Vloet en zijn vader Herman Van der Vloet, hoofdaandeelhouder en bestuurder, probeerden met alle mogelijke middelen de zaak te redden en pompten alle persoonlijke reserves in het bedrijf. Herchiva kwam alsnog met de rug tegen de muur. De aangegane lening bij de bank moest afgelost worden, de goede zomer trok een streep door de rekeningen van de binnenspeeltuin en de bowling, en het rookverbod kwam roet in het eten gooien. In de cafégelegenheid daalde de omzet alleen daardoor met 30 procent. Toen de dagvaardingen voor achterstallige betalingen aan de RSZ en BTW in de bus rolden, gingen alle knipperlichten branden. Chris Van der Vloet informeerde zich via internet en besefte dat het kwart voor twaalf was. Alleen zou hij er niet uit geraken.

Toen hij kort na de dagvaardingen gecontacteerd werd door DIAN IFC, een organisatie die in heel Vlaanderen bedrijven in financiële moeilijkheden begeleidt, ging hij in op het voorstel om zich te laten begeleiden.

Dirk van DIAN beloofde ons ervoor te zorgen dat we weer konden slapen

„Dirk Schaekers beloofde ons ervoor te zorgen dat we weer konden slapen”, vertelt echtgenote Marleen Van Dessel. Chris vult aan: „Dirk en zijn team namen de touwtjes in handen. Er viel 100 kilo van mijn schouders. DIAN IFC zorgde voor de totale begeleiding. Toen we het financieel niet alleen konden redden, vroegen we de WCO aan. Dirk begeleidde de hele procedure van a tot z en redde mee ons bedrijf. Hij slaagde erin om het reddingsplan te laten goedkeuren door onze schuldeisers en overtuigde de rechtbank, samen met onze advocate An Notelteirs. Ook bankier Bert Verrezen van Fintro en onze boekhouder Wilfried Van Olmen verleenden hun volledige steun. Dirk slaagde erin om onze schulden te hernegotiëren, waardoor 75 procent van alle schulden, ook van de RSZ en Overheid, werden kwijtgescholden en de saldi terugbetaald worden over 5 jaar zonder intresten. Als klap op de vuurpijl kregen we gisteren positief nieuws van onze makelaar: er zou dan toch een koper gevonden zijn voor het pand en de gronden in Schulen. We hopen dat we er door zijn, maar ik durf het pas te geloven als het echt zo is. In elk geval: de druk is nu van de ketel, we kunnen alles weer bijhouden. Ik slaap terug!”

Wacht niet tot je geen reserves meer hebt en het schip al gezonken is!

Een gouden tip die Chris nog wil meegeven: „Als er knipperlichten beginnen te branden in je bedrijf, roep dan tijdig gespecialiseerde hulp in! Wacht niet tot je geen reserves meer hebt en het schip al gezonken is!”