Projectontwikkelaar Heeren Group meldt dat ze een bijzondere zorg koesteren voor de monumenten op Turnova, het woon- en winkelproject in aanbouw in hartje Turnhout. Voor de invulling van kijken ze vooral naar ondernemers die een bijzondere belangstelling hebben voor erfgoed.

De gevels van het beschermde postgebouw op de markt zijn gereinigd en hersteld en ook de tegelpanelen met het Belgische en Turnhoutse wapenschild zijn gerenoveerd. Een werk van het restauratiebedrijf Cerafine uit Kasterlee. Nu volgt nog een herstelling van de ramen en de rest van het schrijnwerk.

Het postgebouw zal deel uitmaken van het Turnova-hotel, dat Corsendonk Hotels zal uitbaten. “Op het gelijkvloers is ruimte voor een winkel”, zegt Marc Bauters van Heeren Group. “De benedenverdieping is sterk verbouwd in de jaren ’60 maar bij de renovatie zijn nog mooie stukken met historisch tegelwerk en ambachtelijke staalprofielen tevoorschijn gekomen.”

Theater 1900
Heeren Group kocht vorig voorjaar Theater 1900, ook een beschermd monument. “De afgelopen weken zijn de architectuur- en restauratieplannen besproken met Erfgoed Vlaanderen en de stedelijke diensten”, aldus nog Marc Bauters. De eigenlijke theaterzaal op de verdieping met gietijzeren kolommen en gaanderijen wordt volledig hersteld, samen met het podium en balkon. “De theaterzaal is ideaal voor een restaurant of een open winkelruimte”, luidt het bij de projectontwikkelaar.

Het oudste gebouw van de Bloemekesgang, de samoiserie, wordt ook gerenoveerd. “Vroeger zat hier een theehuisje. Nu kan er zowel op het gelijkvloers als op de verdieping weer een winkel of horecazaak komen”, weet Marc Bauters.

Voor het vroegere monumentale kantoorgebouw van Brepols wil het schepencollege een versnelde procedure gebruiken om de restauratiepremie te krijgen van de Vlaamse overheid zodat de zaal in art deco in 2019 kan worden afgewerkt.