Havep uit Meerhout, producent van werk- en veiligheidskleding, heeft zich aangesloten bij het netwerk Green Deal Circulair Aankopen. Dat is een project van Vlaanderen Circulair, ondergebracht bij Ovam, dat de overgang naar een circulaire economie wil stimuleren. “Wij willen van circulaire bedrijfskleding de norm maken. Dit is een logische stap voor ons familiebedrijf”, zegt CEO Anna van Puijenbroek.

Meer dan 100 bedrijven, overheidsinstanties en adviesorganen sloten zich intussen aan bij de Green Deal Circulair Aankopen. Met de Green Deal willen de initiatiefnemers binnen de 2 jaar meer dan 100 circulaire aankkoopprojecten helpen realiseren en kennis over circulair aankopen ontwikkelen, delen en verspreiden.

Kleding ophalen
Havep neemt intussen de eerste initiatieven. “Sinds begin dit jaar worden containers geplaatst bij klanten om kleding weer op te halen. Opgehaalde kleding wordt verwerkt tot bouwmaterialen, sporttassen en zoveel meer. Meer en meer willen we ook gerecyclede kleding als input gebruiken om nieuwe kleding te maken. Dit wordt nu ontwikkeld”, aldus Anna van Puijenbroek.

“Alle initiatieven dragen bij aan de verduurzaming van ons bedrijf, de globale economie en onze planeet. Met de ondertekening van de Green Deal houden wij ons aan de belofte waarmee ons 150-jarige familiebedrijf generaties verder kan groeien in een duurzame wereld. We zijn blij om te kunnen bijdragen aan de ambitie om Vlaanderen circulair te maken.”

Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich nog altijd aanmelden voor de Green Deal Circulair Aankopen en gebruik maken van subsidies voor projecten die innovatief zijn in het aankoopbeleid gericht op circulaire economie. De deadline is 15 september.