Een hartfalen op het bedrijvenpark Rauwelkoven in Geel hoeft niet noodzakelijk noodlottig te zijn. Sinds kort hangt er een AED-toetsel, dat een elektrische schok aan het hart toedient in levensbedreigende omstandigheden. “Ik was gegrepen door het verhaal van de bekende cardioloog Pedro Brugada die een tijd geleden verkondigde dat er in Vlaanderen veel te weinig AED’s hangen”, zegt eigenaar Guy Cauwenberghs.

“Bij een hartfalen zijn de eerste 6 minuten cruciaal”, weet Cauwenberghs. “Ik zie weinig ziekenwagens hier binnen de 6 minuten geraken. Elk jaar zijn er in België 10.000 mensen met een hartfalen buiten de ziekenhuisomgeving. Slechts 1 op 10 overleeft dat. Met een reanimatie stijgt dat naar 5 op 10.”

Verhoogd risisco
Op het domein zijn verschillende bedrijfjes gevestigd: Multivastgoed, de zaak van Guy Cauwenberghs zelf, en Multituin, het bedrijf van zijn zoon. En verder AGO-Jobs en HR, Terra Energy en nog enkele andere. “Er passeert hier veel volk en dus vonden we het zeker aangewezen om zo’n toestel te hangen. We zijn ook met 5 mensen een cursus reanimatietechnieken bij het Rode Kruis gaan volgen om met het apparaat te kunnen werken. Een volgende stap is dat we mensen uit de buurt gaan informeren dat we beschikken over zo’n apparaat voor het geval het daar ooit nodig mocht zijn. Zopas hebben we op ons domein 2 petanquebanen voor ouderen in de buurt geïnstalleerd. Daar zitten misschien ook mensen bij met een verhoogd risico.”

Guy Cauwenberghs moedigt andere bedrijven aan om hetzelfde te doen. Dat zijn echtgenote verpleegster is, verklaart mee de verhoogde aandacht voor hulpverlening.