3 ondernemers uit de Kempen hebben gisteravond het Handmade in Belgium-label van Unizo in ontvangst mogen nemen. Daarmee beloont de ondernemersorganisatie makers van authentieke en ambachtelijke producten. De uitreiking vond plaats tijdens een korte ceremonie in Lier, waarop ook nog andere ondernemers uit de provincie Antwerpen werden gelauwerd.

Die uit de Kempen zijn Pascale Verluyten van Het Stofferhuis in Geel, Rik Daems van ambachtelijke bakkerij Dé Levain in Morkhoven en Guy Verheyen van Guy Verheyen Interieur uit Sint-Lenaarts. Bij de toekenning van het HIB-label wordt rekening gehouden met het authentieke karakter van de activiteit, het belang van handenarbeid en de kennis van de ondernemer die gericht moet zijn op kwaliteit, traditie, creatie of innovatie.

Verschil maken
“Met het HIB-label wil Unizo de moderne en traditionele ambachtsman of –vrouw verenigen in een community”, zegt provinciaal directeur Sofi Van Ussel, die de keurmerken uitreikte. “Hun producten maken vandaag het verschil voor de moderne consument.”

De 3 toonden zich na afloop enthousiast over hun nieuwe erkenning. Voor Pascale Verluyten blijkt haar activiteit niet zo maar een beroep. “Zetelopmakerij is een oud ambacht en vraagt een professionele benadering”, zegt ze met veel passie. Ambachtelijk bakker Rik Daems van Dé Levain: “We streven in onze producten het ambachtelijke na, namelijk terug naar de basis en werken zonder additieven.” Op zijn beurt bleek dat ook Guy Verheyen het label meer dan verdiende: “Originaliteit, authenticiteit, passie, verbeeldingskracht, gezond verstand en gedrevenheid, dat is het wat ons 15-koppige team kenmerkt.”