Group Joos is meer dan alleen maar belastingformulieren

De Group Joos uit Turnhout heeft het niet makkelijk. De formulierendrukker van enkele jaren terug is voor een stuk noodgedwongen uit zijn traditionele markten gestapt om vernieuwende nichemarkten op te zoeken. “Dat gaat niet altijd makkelijk”, zegt gedelegeerd bestuurder Alex Joos “maar we gaan door.”

Iedereen kent de Group Joos als de traditionele producent van de belastingformulieren. Joos drukt vandaag nog altijd zowat de helft van de bewuste documenten maar het bedrijf heeft zich de laatste jaren ook doelgericht georiënteerd naar alternatieve markten.

“De grafische sector heeft het vandaag zoals bekend zeker niet makkelijk. De traditionele print staat zwaar onder druk. Vandaar dat we voor een stuk uitgeweken zijn naar de markt van de zogenaamde transactionele documenten. Dit zijn documenten die te maken hebben met lopende transacties zoals loonbrieven enz.”

De Group Joos was verleden jaar goed voor een omzet van pakweg 39 miljoen euro. Dat cijfer zit al verscheidene jaren op hetzelfde niveau. “We hebben effectief een dip gekend maar we zijn ondertussen aan het terugkomen. De diversificatie blijkt te werken. Onze omzet is nu 50/50 opgedeeld in de twee branches en dat zorgt voor meer stabiliteit.”

De Group Joos is nog volledig in familiebezit. “We zijn aan de derde generatie toe.”
In de twee vestigingen van de groep in Turnhout en Leuven werken zo’n 250 mensen.