groep van roeyHet Mechelse schepencollege heeft de bouw van de nieuwe brandweerkazerne toegewezen aan Groep Van Roey uit Rijkevorsel. De Kempense aannemer gaat midden volgend jaar van start, waarna de kazerne in 2019 operationeel moet zijn.

De nieuwe kazerne krijgt de naam ‘De Nekker’ en komt naast de Nekkerhal. De nieuwbouw zal niet enkel de brandweer huisvesten, maar ook de uitvoeringsdiensten van de Groep Mechelen. Het stadsmagazijn betrekt trouwens het grootste deel. Er werden drie offertes ingediend. Een jury selecteerde het winnende ontwerp.

Vrije overspanning
De brandweerkazerne omvat een kantoorgebouw met vijf bouwlagen, een voertuigenhal die volledig vrij overspannen is, dus zonder palen of stutten die het snel uitrukken zouden belemmeren. Bovenop de voertuigenhal worden een fitnessruimte en sporthal ingericht. In het kantoorgebouw komen ook de slaapkamers.

De totale investering die Groep Van Roey doet, bedraagt 29 miljoen euro, BTW inbegrepen. De beschikbaarheidsvergoeding bedraagt per jaar 2,5 miljoen euro. De aandelen van de stad en de hulpverleningszone Rivierenland in de beschikbaarheidsvergoeding bedragen respectievelijk 61,5 % en 38,5 %. “Een DBFM-formule (Design, Build, Finance, Maintain) heeft het voordeel dat het volledige bouwrisico gedragen wordt door de ontwikkelaar van het project”, argumenteert schepen van Openbare Werken Christiaan Backx. “Omwille van de klimaatambities van Mechelen wordt het kantoorgebouw een zogenaamd BEN-gebouw (Bijna Energie Neutraal). Nu het winnend ontwerp is gekozen, moet het door de projectontwikkelaar verder programmatorisch verfijnd worden, zodat de bouwaanvraag zo snel mogelijk kan worden ingediend.”