Groep Van Genechten lijdt onder daling consumptie in winkel

De Groep Van Genechten uit Turnhout heeft verleden jaar aanvaardbare cijfers neergezet. Gedelegeerd bestuurder Frederic De Somer aarzelt evenwel. “Het kan toch beter”, zegt hij voorzichtig.

De Groep Van Genechten is vooral gespecialiseerd in vouwkarton voor verpakkingen. Dit dan in zijn twee participatiebedrijven Van Genechten Packaging en Van Genechten Biermans. De groep heeft ook 50% van het kapitaal in Cartamundi in handen. Brepols is daarbij de vertrouwde partner.

De groep haalt zijn financiële inkomsten uit zijn participaties. De 3,5 miljoen euro winst was in dit opzicht iets minder dan de 4,05 miljoen euro van 2010. “Maar ik kijk bij voorkeur naar de kasstroom”, zegt Frederic De Somer. “Die ligt nu op 7% en ik kan dat niet heel overtuigend vinden.”

De Groep Van Genechten lijdt duidelijk onder de financiële crisis. Vooral dan in West-Europa. “Wij spreken in West-Europa hooguit van stabiele cijfers. Er is geen vooruitgang meer. Wel integendeel zelfs. De industriële sector staat hier zwaar onder druk. De consumenten gaan van de weeromstuit bezuinigen, kopen dus minder in de supermarkt en schuiven ons als verpakkingsspecialist meteen de rekening door.”

Oost-Europa doet het daarentegen meer dan behoorlijk. Vooral Polen dan. Onlangs werd nog een nieuw bedrijf overgenomen in Letland. Rusland draait uitstekend.