De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM), die in november 2016 werd overgenomen door de Herentalse Groep Heylen, heeft een 4-jarig contract gesloten met de Belgische Munt. In die periode zal de KNM alle Belgische euromunten en herdenkingsmunten slaan. De toewijzing volgt op de sluiting van de eigen productie van de Koninklijke Munt van België. Door de Kempens eigendom van KNM blijft de productie dus in Belgische handen.

“Met de KNM slaan we intussen al officiële circulaire munten voor 60 centrale banken”, zegt Vincent Van Hecke, bedrijfsleider van Royal United Mint dat deel uitmaakt van Groep Heylen en naast KNM de muntbedrijven Mauquoy Token Company, National Tokens en Royal Blanking International groepeert. “De Belgische euromunten zullen we ook slaan in Nederland. Daar hebben we al het nodige om volgens de strenge veiligheidsnormen van de Europese Centrale Bank te werken. Onze muntbedrijven in België zijn niet ingericht op de productie van circulatiegeld maar georganiseerd op kleinere, commerciële volumes.”

Elke Belg klant
Voor 2018 wordt een productie van ongeveer 73 miljoen circulaire munten verwacht. Naast het slaan en vernietigen van de circulaire munten, houdt de toewijzing voor de komende 4 jaar ook het slaan, het verdelen en de verkoop van de speciale Belgische herdenkingsmunten in.

Wim Heylen, stichter en executive chairman van Groep Heylen, is opgetogen met de toewijzing. “Het zou toch jammer zijn mocht onze Belgische groep de circulatiemunten maken voor 60 landen, maar niet voor ons eigen land. Met een aanbesteding met vier kandidaten weet je echter nooit. We zijn blij en vereerd met deze opdracht. We kunnen nu met een knipoog zeggen dat alle Belgen klant zijn bij Groep Heylen.”