Groep Heylen investeert in buurtwinkels

frameDe investeringsgroep Heylen uit Herentals neemt de voedingsgroothandel Eugène Huyghebaert uit Mechelen over. Heylen investeert daarmee in een netwerk van 400 zelfstandige buurtwinkels onder het logo “Prima” en “Uw Buurtwinkel.”

De voedingsgroothandel Eugène Huyghebaert heeft het kennelijk niet makkelijk. Het bedrijf kijkt tegen operationele verliezen op. De Groep Heylen wil die verliezen weg werken in een groei- en herstelplan. Voor de 152 werknemers van Huyghebaert zou er voorlopig niets veranderen. “Wij gaan de aankooppolitiek en de distributiemethode evalueren”, zegt Wim Heylen, de voorzitter van de raad van bestuur bij de Groep Heylen. “Op die manier willen we het aantal winkels weer doen groeien.”

Directeur Philippe Nowé van Huyghebaert geeft toe dat het bedrijf verlies maakt. “Wij hebben in het verleden al aanzienlijke financiële en organisatorische inspanningen gedaan om de nodige veranderingen door te voeren. Die waren succesvol maar onvoldoende om de operationele resultaten echt positief te maken. Wij hebben er vertrouwen in dat de nieuwe eigenaar die inspanningen zal verder zetten en versterken.” Huyghebaert maakte zowel in 2010 als in 2011 verlies. In 2012 was er wél winst maar het ging dan wel om een onvolledig boekjaar.

De voedingsgroothandel Huyghebaert bestaat al 130 jaar. Voor de familiale aandeelhouders die de vierde generatie vertegenwoordigen was het alvast niet makkelijk om te beslissen tot de verkoop. “De Groep Heylen leek ons evenwel de beste keuze.”

De Groep Heylen wil alvast de handen aan de ploeg slaan en de groothandel weer op de rails krijgen. In dit opzicht is een plan uitgetekend dat oa. de ontwikkeling van nieuwe winkelformules vooropzet, nieuwe allianties mogelijk maakt, de kosten reduceert, de efficiency verhoogt, de marges verbetert enz. Daarbij zal de bestaande expertise zoveel mogelijk benut worden.

De Groep Heylen heeft zich in de afgelopen jaren sterk gepositioneerd als een investeringsgroep die inzet op zowel gebouwen als ondernemingen. Zo  stond Heylen oa. aan de basis van een gebouw als Link 21 aan de afrit van de autoweg in Herentals, Frame 21 waar nu de hoofdzetel gevestigd is, enz. De Groep Heylen heeft zich ook geëngageerd in de uitbouw van Antwerp East Port langs het Albertkanaal in Grobbendonk. De groep nam tevens het initiatief in de uitbouw van Amizoo, een keten van dierenspeciaalzaken die inmiddels werd verkocht aan Delhaize.

De Groep Heylen tekent vandaag voor een omzet van 350 miljoen euro, inclusief de 100 miljoen van Huyghebaert. De Groep Heylen is opgebouwd rond voorzitter Wim Heylen en stelt 310 mensen tewerk.