Gregoor Trucks scoort met zelfgebouwd beest van een camion in Lybia Rally

Lybia RallyGregoor Bouwens, algemeen directeur van Gregoor Trucks uit Herentals, wint met zijn zelfgebouwde Iveco-racetruck van 9 andere deelnemende trucks in de Lybia Rally. „Er waren deelnemers bij die ook meededen aan de Dakar Rally in Argentinië en die dachten ons eens een poepje te laten ruiken”, lacht hij. „Maar het was omgekeerd!”

Gregoor Bouwens nam eerder al deel aan de Lybia Rally, maar dit keer was de eerste keer dat hij met een truck deelnam. „We besloten vorig jaar om zelf een truck te bouwen. Bij Gregoor Trucks doen we niets anders, dus gingen we met een man of 6 aan de slag na de uren, tijdens weekends en verlofdagen. We werkten zo’n half jaar aan onze wagen. Die moest voldoen aan de FIA-regels voor wat betreft veiligheid. Zo moest de cabine bestaan uit een gekeurde rolkooi die de veiligheid van de inzittenden moest garanderen wanneer de truck overkop zou gaan. We bouwden de truck verder zo dat het gewicht ideaal verdeeld werd over de assen en hielden het chassis met de tanken speciaal zo laag mogelijk bij de grond voor een perfect evenwicht.”

De zelfgebouwde racetruck met Kempense degelijkheid had een streepje voor in de duinen. “We hadden een beest van een camion! Onze truck was super, zo machtig. We reden in de duinen recht omhoog, zo naar de waypoints toe. Deze camion kon alles aan. Op de snelle stukken kon hij ook goed mee, maar daar legden we het natuurlijk qua snelheid af tegen de personenwagens en de buggy’s.”

De wagen van Gregoor werd uiteindelijk 8ste van alle deelnemers, maar wel eerste van de negen deelnemende trucks.

De Lybia Rally is een cross-country rally van 2.400 km in 7 dagen. De rally vond plaats van 17 tot 24 april in Marokko. Het land werd in 7 etappes helemaal doorkruist: twee keer doorheen het Atlasgebergte, over de vlaktes van le Plateau de Rekkam & Lac Iriki en doorheen de duinen van Merzouga & Mhamid. De Lybia Rally eindigde met een strandrace van TanTan naar Agadir. De rally is open voor alle voertuigen: 4×4’s, buggy’s, motoren, quads, SSV’s en trucks.