Greenlight Award voor Mathieu Gijbels

mathieuHet aannemersbedrijf Mathieu Gijbels uit Opglabbeek kreeg door de Europese Commissie de Greenlight Award 2013 toegekend. In twee productie-ateliers verbruikt het bedrijf sinds kort liefst 75% minder energie voor de verlichting.

Mathieu Gijbels staat in België op plaats één voor concurrenten als AB InBev en Quick. Op Europees vlak diende het Limburgse bedrijf enkel de Banque de France te laten voorgaan.

Wie zelf energie-efficiënte gebouwen realiseert moet ook zelfbewust met energie-efficïency omgaan. Mathieu Gijbels heeft daarom samen met Encon uit Genk een doorgedreven relightning programma opgestart voor de productiesites in Ellikom en Opglabbeek. Encon was verantwoordelijk voor de nulmeting, de nameting en de conceptontwikkeling.

“We hebben nu zowel het staalatelier in Ellikom, als ons aluminium atelier, de plooihal en de magazijnen volledig uitgerust met een nieuw besturingssysteem waardoor we 75% energie besparen. Dit is goed voor een besparing van 228.000 KWh per jaar, zegt Jan Tegenbos, kwaliteit-, veiligheid- en milieuverantwoordelijke bij Mathieu Gijbels. “Concreet installeerden we speciaal ontworpen lichtarmaturen met een hoge reflectiecoëfficiënt, met een elektronische sturing, super efficiënte ecolampen, daglichtsturing en aanwezigheidsregistratie. De investering bedroeg 76.00O euro met een terugverdientijd van 2,8 jaar.”

De Greenlight Award werd in 2000 gelanceerd door de Europese Commissie. Via dit programma hoopt de Commissie het energieverbruik en de aanwezigheid van schadelijke producten in de verlichting te verminderen.

Mathieu Gijbels is een aannemersbedrijf uit Opglabbeek dat gespecialiseerd is in bedrijfs- en kantoorbouw.