Wie aankopen doet bij handelaars in de Gasthuisstraat, Leopoldstraat en Sint-Antoniusstraat in Turnhout, ontvangt een bonnetje waarmee je een uur gratis kunt parkeren in 3 centrumparkings. Het initiatief komt van de Verenigde Eigenaars Gasthuisstraat Turnhout (Vegt), een vereniging van pandeigenaars in het centrum van Turnhout. 25 handelaars doen intussen al mee.

“We moeten niet klagen maar handelen”, zegt voorzitter Sébastien Hendrickx van Vegt. Met meer dan de helft van de eigenaars brachten ze een budget bij mekaar om hun huurders, de handelaars dus, te helpen. Dat gebeurt onder andere met deze promotiecampagne.

“Handelaars bepalen zelf vanaf welk bestedingsbedrag ze een gratis parkeerbon aan hun klanten geven”, legt Hendrickx uit. Oil & Vinegar in de Sint-Antoniusstraat is één van hen en legde de lat op 25 euro. De bons zijn cumuleerbaar. Wie 2 bons in de parkeerautomaat steekt, kan 2 uur gratis parkeren. De bonnetjes zijn geldig in de parkings Lebon, Hema en de Warande.

Hinderpaal
Christophe de Strycker, penningmeester van Vegt, meent dat deze actie een belangrijk verschil kan maken. “Onderzoek heeft uitgewezen dat parkeerkosten een belangrijke reden zijn om niet in een binnenstad te gaan winkelen”, zegt hij. Vegt heeft het idee gehaald in Oostende. “Daar deden het eerste jaar 15 winkels mee. Nu zijn het er al 112.” Geel voerde onlangs een gelijkaardig initiatief in met gratis parkeerjetons.

De Turnhoutse pandeigenaars plannen dit jaar nog meer acties zoals een nieuw foodtruckfestival, een optreden van De Romeo’s en Jan Smit, een weekend van de klant en bijzondere kerstshopping.