Grafisch bedrijf Proost neemt Slowaakse drukkerij over

Drukkerij ProostGrafisch bedrijf Proost uit Turnhout neemt de Slowaakse drukkerij Qatena over. De overname maakt het mogelijk om een gevarieerder gamma aan drukwerk aan te bieden en de Oost-Europese markt aan te boren. Proost was al gekend voor hoogwaardig kleurendrukwerk, als kunst- en kookboeken en stripverhalen. Nu wordt het Turnhoutse bedrijf ook een sterke speler op het gebied van soft covers, kleine oplages, één- en tweekleurendrukwerk en commercieel drukwerk. De samenwerking moet het mogelijk maken sneller in te spelen op vragen naar maatwerk met kleinere bestellingen.

schaalvergroting als scenario voor de toekomst

In de eigen vestiging optimaliseert Proost haar werking om haar klanten ook logistieke diensten aan te bieden, zoals opslag en persoonlijke verzending van drukwerk. Proost kan nu voor klanten producten stockeren en zelfs de afhandeling en verzending van bestellingen helemaal voor zich nemen. Op die manier speelt Proost in op de snel evoluerende internetmarkt en breder wordende afzetmarkt. Voor klanten is nu een totaaloplossing mogelijk, van productie tot wereldwijde verzending van elk individueel boek. Proost fungeert daarbij als ‘one-stop shop’.

CEO Hans Sanders: “Tot nu was het meestal zo dat van de winkelprijs van een boek één tiende ging naar de uitgever en één tiende naar de drukker. Vrijwel al de rest ging naar de logistieke kant en de verkoop in de winkels. Wij kunnen er nu voor zorgen dat onze toegevoegde waarde stijgt. Als nu een uitgever zijn boeken online aanbiedt, kunnen die meteen van hieruit naar de consument worden verzonden. De boeken zijn hier toch al. Door het weghalen van enkele tussenstappen heeft de lezer sneller zijn boek en de uitgever sneller zijn opbrengst.”

Bij Proost in Turnhout werken 155 mensen. Qatena in Slowakije telt 65 werknemers. Beide bedrijven kennen een geschiedenis van meer dan 100 jaar. Vorig jaar ging de NV Proost nog door een moeilijke periode. Het bedrijf maakte een doorstart onder gerechtelijk toezicht (WCO). Die operatie werpt nu haar vruchten af.

CEO Hans Sanders: “Wij geloven in schaalvergroting als scenario voor de toekomst. Deze operatie laat ons toe om de tewerkstelling in Turnhout op zijn minst te consolideren. Voor volgend jaar mikken wij op een omzet van 40 miljoen euro.”