GR Technics kiest resoluut voor CO-neutraliteit

gr technicsDe fabrikant van mobiele licht- en cameramasten GR Technics uit Beerse viert het weekend van 3 en 4 oktober zijn tiende verjaardag en stelt het doel voor de toekomst scherp. Die toekomst kleurt groen.

Het bedrijf verkoopt niet langer verlichtingsmasten met gasontladingslampen maar kiest resoluut voor energiezuinige en zeer krachtige ledverlichting. “Tot dusver boden we beide aan, maar omdat klanten vaak voor de traditionele gasontladingslampen bleven kiezen, hebben we die geschrapt”, legt zaakvoerder Gunter Roefs uit. “Gasontladingslampen, ook kwikdamplampen genoemd, gaan uit de rekken en worden verboden in de handel vanaf 2016. Daarom is het niet opportuun deze nog langer aan te bieden. We werken momenteel al met ledlampen van 1000W, de krachtigste in zijn soort.”

Masten met batterijen
Tegelijk rust het bedrijf tegenwoordig masten uit met batterijen en hybride systemen met zonnepanelen zodat er geen vervuilende generatoren meer moeten worden geplaatst. Ideaal voor op festivals, zo draagt ook de organisator zijn steentje bij aan ecologisch en duurzaam gebruik van terreinverlichting.

GR Technics stelde de nieuwigheden begin september voor tijdens de vakbeurs Matexpo in Kortrijk. “De reacties zijn zeer goed”, zegt Roefs. “We kregen al heel wat offerteaanvragen binnen. Het gebruik van herlaadbare batterijen kwam er eigenlijk op vraag van onze klanten uit de verhuursector. Op deze manier moeten ze geen stroomvoorziening meer voorzien naar de masten en zijn ze hierdoor CO-neutraal op de plaats van gebruik. Batterijen zijn op zich niet nieuw, maar wij onderscheiden ons van de concurrentie door de lange gebruiksduur op ieder te verlichte terrein. Afhankelijk van de batterij bedraagt die 48 tot 100 uur.”

GR Technics produceert vooral voor de Belgische en de Nederlandse markt maar verkocht ook al masten in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Turkije en Zwitserland. Gunter Roefs: “Voor het buitenland zijn het meestal cameramasten, in België en Nederland vooral lichtmasten die veelal worden gebruikt in de bouwsector om ‘s morgens vroeger ‘veilig’ te kunnen beginnen en om ‘s avonds langer door te werken.”

De nieuwigheden worden ook getoond tijdens de demonstratiedagen voor klanten, leveranciers en het grote publiek die plaatsvinden op 3 en 4 oktober.