Als het aan provinciegouverneur Cathy Berx en politiechef Jean-Claude Gunst ligt, krijgen de garagisten er binnenkort een pak werk bij. De 2 willen namelijk paal en perk stellen aan ongevallen met dronken chauffeurs. En daar is volgens hen maar 1 remedie voor: een alcoholslot en automatische snelheidsbegrenzer in elke auto.

Aanleiding voor hun statement en oproep zijn 2 dodelijke ongevallen met vluchtmisdrijf door dronken chauffeurs afgelopen weekend op de Antwerpse wegen. In 2016 vielen op de wegen in de provincie Antwerpen 57 dodelijke verkeersslachtoffers. Tot en met juli dit jaar zijn er dat al 40. “Als de cijfers zich zo doorzetten, tellen we dit jaar meer dan 10 dodelijke verkeersslachtoffers meer dan vorig jaar”, aldus gouverneur Berx.

Radeloos en moedeloos
Ook het weekendverkeer blijft een hoge tol eisen met eind juli 11 dodelijke slachtoffers en dramatische weekends in augustus en begin september. De officiële cijfers zijn er nog niet, maar het aantal dodelijke weekendslachtoffers is wellicht nu al zoveel als in het hele jaar 2016, met 19 doden. “Het is om radeloos en moedeloos van te worden”, zeggen Berx en Gunst. “Hoeveel (jonge) mensen willen we nog offeren op het altaar van koning auto en bestuurders onder invloed en/of te snel rijdende chauffeurs?”

“Een mentaliteitswijziging en veel meer sociale controle blijven noodzakelijk. Ook daar kunnen we, hoe cruciaal ook, helaas niet op blijven wachten. Meer dan eens wordt duidelijk dat bijkomende strenge maatregelen dringend en noodzakelijk zijn. Maatregelen die het materieel onmogelijk maken om nog langer een auto te besturen wanneer men onder invloed is. Een alcoholslot en automatische snelheidsbegrenzer voor elke auto zijn het absolute minimum.”

Tegelijk willen de gouverneur en politiechef blijven inzetten op veel controles en blijft de oproep: drinken en autorijden gaan nooit samen.